Amning skaber intelligente børn

VIDENSKAB: En ny britisk undersøgelse slår fast, at amning har meget at sige for afkommets kognitive evner og intelligens senere i livet. Jo længere tid man ammer, jo bedre bliver barnets resultat i kognitive tests, også når alle mulige andre faktorer, såsom socioøkonomisk status og forhold, blev taget i betragtning.

Forskningen blev lavet på 8000 nyfødte, alle født i Storbritannien i perioden 2000-2002, og disse blev fulgt indtil de var 14 år. Formålet med testen var at se, hvor meget amning og længden af ​​denne havde at sige for børnenes kognitive evner. Resultaterne viser således, at amning har meget at sige om barnets intelligensniveau, og de, der blev ammet i længst tid, opnåede de bedste resultater på de kognitive tests, selv sammenlignet med større børn. Intelligensniveauet blev heller ikke svækket med tiden, faktisk steg dette noget gennem puberteten og ungdomsårene.

»Det er vigtigt at huske, at den potentielle gevinst i kognitiv evne blandt børn, der har været ammet i flere måneder, kun svarer til to til tre IQ-point (i standard IQ-skalaen, hvor gennemsnittet er 100). Men hvis en hel befolkning i gennemsnit øger deres IQ med to til tre point, kan vi se betydelige forskelle«, siger Reneé Pereyra-Elías, ph.d.-studerende ved Oxford University og den person, der har ledet undersøgelsen. Hvilke forskelle det skulle være, kommer forskeren, af en eller anden grund, ikke nærmere ind på, men det er naturligt at tænke, at samfundet som helhed vil nyde godt af en befolkning, der har kognitive evner til at takle, opretholde og udvikle en kompleks og moderne hverdag i en vestlig nation. En kæde er ikke stærkere end det svageste led.

Tidligere undersøgelser har vist, at ældre kvinder ophober en række miljøgifte i kroppen, som vil have en negativ indvirkning på de kognitive evner hos et eventuelt ammende afkom, og konklusionen er derfor, at man bør få børn tidligt i livet og amme dem.

Kilder:
Plos One
NRK


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //