Amon Göth – propaganda kontra virkelighed

DAGENS DATO: Den 13. september 1946 henrettede ​​sejrherrerne Amon Göth, som var kommandant for koncentrationslejren i Plaszów. I 1993 blev han portrætteret i filmen »Schindlers Liste« og blev et symbol på Det Tredje Riges ondskab. Instruktøren Steven Spielberg udelukkede dog visse baggrundsoplysninger.

Amon Göth var den tyske chef for koncentrationslejren i Plaszów og blev henrettet ved hængning den 13. september 1946 i en af ​​sejrherrernes domstole i Kraków. Lejrkommandanten blev anklaget og dømt for at have foretaget summariske henrettelser af jøder på egen hånd.

Amon Göth blev senere kendt gennem den monstrøse måde han blev portrætteret i propagandafilmen »Schindlers liste« fra 1993. Instruktøren Steven Spielberg baserede sin film på romanen »Schindlers Ark« af Thomas Keneally. På trods af at filmen påberåber sig historisk nøjagtighed, er flere af begivenhederne blevet opfundet, bevidst vildledende og udelader vigtige fakta såsom at Amon Göth blev fængslet af sin egen nationalsocialistiske stat – og fortsat fremhæves han som en typisk repræsentant for Det Tredje Rige og udformningen af »Holocaust«. I en scene kan du se, hvordan Amon Göth skyder indsatte fra sin altan. Observante kritikere har påpeget urimeligheden af ​​dette, da det pågældende hus faktiske placering betød, at fangerne var uden for rækkevidde.

Skitse som illustrerer placeringen af ​​Amon Göths altan. Til venstre som det fremgår af »Schindlers liste« – til højre er det tættere på virkeligheden.

Amon Göth og andre embedsmænd fra den tyske administration havde faktisk ingen rettigheder til at begå vilkårlige overgreb mod fanger i koncentrationslejrene. Tværtimod havde Heinrich Himmler beordret, at humane forhold i lejrene skulle opretholdes. Personale, som var brutale over for fanger, blev retsforfulgt, fængslet og også henrettet. For eksempel blev SS-oberst Karl-Otto Koch henrettet.

De drab, som Göth virkelig var skyld i, var sket på helt andre måder. Han havde gennem falske rapporter og vidnesbyrd anklaget fanger, der var i besiddelse af inkriminerende oplysninger om ham selv, for lovovertrædelser. Disse fanger var senere blevet retsforfulgt og henrettet på fejlagtigt grundlag.

SS-dommer Konrad Morgen, der agerede mod Karl-Otto Koch, undersøgte også uregelmæssighederne i koncentrationslejren Plaszów, der førte til, at Amon Göth blev fængslet. Göth blev mistænkt for blandt andet korruption og brutalitet mod fanger. I samme undersøgelse blev Oskar Schindler også mistænkt for korruption. I Spielbergs film reduceres hele Mornings undersøgelse af ​​Göth til ÉN scene. Scenen viser en flygtig kommentar, om at Göth får undersøgt sit bogholderi. I virkeligheden foretog Morgen en grundig efterforskning, som altså førte til fængsling af Göth, men som ikke vises i filmen. Göth ville sandsynligvis også være blevet henrettet, men krigen udsatte processen, og han blev indlagt på et psykiatrisk hospital, hvor de allierede senere hentede ham.

Virkelighed kontra fiktion på film. Øverst ses den historiske Amon Göth; nederst ses ​​udgaven fra »Schindlers Liste« med internerede som levende mål.

Forskellen mellem virkeligheden og Spielbergs propagandaværk er betydelig. Der er ingen tvivl om, at Amon Göth var kriminel. Havde Göth handlet som i filmen, var han blevet dømt og henrettet længe før krigens slutning. Sådanne handlinger var ikke blevet overset af den meget nøje SS-dommer Konrad Morgen, der var udpeget af Himmler selv.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Der er nok 6 mill grunde til at folk tror mere på Spielbergs version

  • Hollywood – og store dele af den krative klasse over hele verden -er een stor løgnegemerator som forgifter menneskers hjerner.

    Mon ikke bagmændene i Hollywood viser sig at være et sammenrend af semitter, velhaver-marxister og alment grådige kapitalister ?


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //