Anarkokapitalist bliver ny præsident i Argentina

SYDAMERIKA: I løbet af natten til søndag stod det klart, at den kontroversielle kandidat, Javier Milei, triumferede ved Argentinas præsidentvalg. Milei betegner sig selv som “anarkokapitalist” og ønsker blandt andet at afskaffe centralbanken og indføre et forbud mod abort.

Anarkokapitalisten Javier Milei bliver Argentinas nye præsident. Foto: Ilan Berkenwald (CC BY-SA 2.0)

Søndag afholdt Argentina præsidentvalg, hvor den kontroversielle kandidat, Javier Milei, sikrede sig en overvældende sejr. Han er blevet sammenlignet med den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og er blevet betegnet som “højreorienteret” på grund af sin populisme og modstand mod etablissementet. I virkeligheden har Milei dog politisk kæmpet for en libertariansk platform, hvor han blandt andet har talt for afskaffelsen af centralbanken og legalisering af organhandel.

Selv identificerer Milei sig som “anarko-kapitalist” og har kritiseret den afgående regerings tilnærmelser til Kina og Brasilien med begrundelsen, at han ikke ønsker at forhandle med kommunister. Tidligere på året blev det meddelt, at Argentina ville tilslutte sig den økonomiske samarbejdsorganisation BRICS ved årsskiftet, hvilket nogle nu mener, at Milei vil modarbejde. Den nye præsident har også talt for at indføre den amerikanske dollar som alternativ valuta i landet.

Trods sin “anarko-kapitalistiske” tilgang har Milei udtrykt kritik af abort og har lovet en folkeafstemning om emnet. Argentina legaliserede abort indtil den 14. graviditetsuge for tre år siden, men dette kan nu muligvis blive omstødt.

Milei menes også at have en betydelig interesse for jøder og har lovet at flytte den argentinske ambassade i Israel til Jerusalem. Ifølge egne udtalelser studerer han under en rabbiner i Buenos Aires med henblik på at konvertere til jødedommen. Dog erkender han selv, at rollen som præsident og jøde kan føre til visse udfordringer.

— Hvis jeg er præsident, og det er sabbat, hvad skal jeg så gøre? Skal jeg koble mig fra landet fra fredag til lørdag? Der er visse dilemmaer, der ville gøre dette uforeneligt. Rabbineren, der assisterer mig med studierne, mener, at jeg bør læse Toraen med et økonomisk-analytisk perspektiv, udtalte han under et interview med en spansk avis i oktober.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //