Australske journalister: »Israel skræmmer os til tavshed«

JØDISK MAGT: I Australien fortæller journalister, at den israelske lobby er så magtfuld, at mange aviser ikke tør publicere artikler, der kritiserer Israel.

Foto: pxfuel.com (Public domain).

Flere australske journalister vidner om, at de er udsat for afpresning og indflydelseskampagner fra den magtfulde israelske lobby, hver gang de rapporterer om israelske overgreb. Det hele beskrives som en bevidst strategi, hvor målet er at få medierne til helt at stoppe med at rapportere negativt om Israel.

Journalisten CJ Werleman fortæller, at han for flere måneder siden offentliggjorde en rapport om fysisk og seksuel vold mod palæstinensiske børn i israelske interneringslejre, og hvordan jøden Dov Hikind – en tidligere højtstående politiker fra New York og selverklæret »tilhænger af Israel«, da gik offentligt ud og anklagede Werleman for at fremsætte »anti-jødiske blodanklager«.

Werleman udtaler, at sådanne anklager er mere reglen end undtagelsen, når man rapporterer om israelske forbrydelser eller i det hele taget kommenterer kritisk på Israels handlinger, og at han nu har skrevet en bog om dette.

 

Rapportér sandheden – bliv et mål

Den erfarne journalist John Lyons, der foreløbig leder ABC’s efterforskningsredaktion, har tidligere arbejdet som mellemøstkorrespondent for The Australian og har ved flere lejligheder rapporteret om israelske forbrydelser mod menneskerettighederne.

»Jeg vidste, at hvis jeg rapporterede om sandheden om behandlingen af ​​palæstinensiske børn på Vestbredden, ville jeg blive mål for en modreaktion, der ville være hård, modbydelig og lang«, forklarer han.

Han fortsætter med at fortælle, at han åbenlyst blev kaldt antisemit og »Goebbels« samt at han var propagandist for Hamas, og at angrebene haglede ned over ham hver gang, han rapporterede om Israel på en negativ måde. Han mener også, at det gør, at mange er tilbageholdende med at berette om forholdene i Israel og Palæstina – da de simpelthen ikke orker at blive udsat for det had, der følger med, selvom det bare handler om kritiske artikler.

Lyons har nu skrevet en bog kaldet »Dateline Jerusalem: Journalism’s Toughest Assignment«, hvor læseren får indblik i de trusler og pres, som journalister, der rapporterer kritisk om Israel, bliver udsat for.

»I dag er den israelske lobby så magtfuld og indflydelsesrig, at den kan tvinge regeringer til at ændre deres politikker, tvinge nyhedsmedier til at undskylde og drive journalister væk fra deres job«, sagde journalisten CJ Werleman, der citerer den afroamerikanske journalist Marc Lamont Hill, som blev fyret fra CNN i 2017, efter at have holdt en tale til FN hvor han kom med en opfordring til et frit Palæstina.

Han nævner også eksempler på den israelske lobbys magt fra Lyons bog, og hvordan en australsk avis blev tvunget til at undskylde til den jødiske lobbyorganisation The Australia/Israel & Jewish Affairs Council for at inkludere ordet »Palæstina« i et krydsord, hvor spørgsmålet var »Helligt land?« med ni bogstaver.

 

Tvunget til at sige op

Den palæstinensisk-australske journalist Jennine Khalik er en anden, der har oplevet magten i den nævnte lobby, da hendes arbejdsgiver The Australian blev udskældt for at bruge terminologien »palæstinensisk flygtning« i en artikel. Avisen mente, at Palæstina ikke eksisterede som et sted, og at man derfor aktivt skulle undgå at bruge ordet.

Efter en lang smædekampagne og ubetydelig støtte fra sin egen avis, valgte Khalik til sidst at sige op. Hun beskriver arbejdspladsen som direkte »fjendtlig«, og hvor man hele tiden er tvunget til at være på vagt for ikke at fornærme den israelske lobby.

– Jeg er blevet tvunget til at deltage i møder, og overordnede har ofte ønsket at tale med mig, efter de har modtaget klager og haft møder med pro-israelske lobbyister. De plejede at brokke sig over, at jeg tweetede om (den israelske) besættelsen. De ville ikke have mig der, siger hun.

Ifølge John Lyons handler angrebene på Khalik og på andre journalister, der skriver om israelske overgreb, om en bevidst strategi fra den israelske lobby for helt at slippe af med denne type rapportering.

– Tanken om, at alle, der kritiserer Israel og deres hær, er anti-israelske eller antisemitiske, er noget sludder, siger han og påpeger igen, at det handler om et bevidst drive for at skræmme journalister fra at rapportere om disse spørgsmål.

Journalisten CJ Werleman afslutter sin artikel med at påpege, at det ikke kun er de australske massemedier, der ikke rapporterer ærligt om situationen i Israel-Palæstina, men at det samme gælder amerikanske og europæiske aviser. På trods af presset og indflydelseskampagnerne skal medierne turde berette om sagen på en ærlig og korrekt måde og ikke lade sig skræmme til tavshed.

Kilde:
TRT World


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //