Berømt statue på Grønland overmalet med rød maling

BILLEDSTORM: Billedstormen som har væltet statuer i USA og flere steder i Europa rammer nu Grønland, hvor statuen af Hans Egede er blevet vandaliseret.

I Grønlands største by, Nuuk, er statuen af den dansk-norske missionær Hans Egede blevet udsat for hærværk og overmalet med rød maling.

Hærværket blev opdaget tidligt søndag morgen – på Grønlands nationaldag – skriver blandt andet det grønlandske medie Sermitsiaq.

På soklen af statuen er blandt andet skrevet »Decolonize« (»Afkolonisér«, red.).

Statuen af Hans Egede dækket af maling og graffiti. Foto: Twitter.

Den dansk-norske præst Hans Egede er kendt som »Grønlands apostel« og som manden, der begyndte koloniseringen af Grønland. Han rejste til Grønland i 1721 i håb om at omvende efterkommere af vikingerne fra katolicisme til protestantisme. Dem fandt han aldrig, men i stedet arbejdede han frem til 1736 som de facto leder af handels- og koloniprojektet.

I 1725 skrev han ifølge Politiken Historie:

»Grønland skal have kolonier på de folkerigeste steder og et passende antal missionærer beskikkes, så de vilde kan holdes under tugt og disciplin.«

Politiet har endnu ingen mistænkte i hærværkssagen, men er i gang med at foretage afhøringer, skriver Sermitsiaq.

Hærværket har fundet sted, efter billedstormen, eller ikonoklasmen verden over de seneste uger har væltet statuer af personer, der i dag anses som racistiske og undertrykkende – ofte, men ikke altid, personer, som har taget del i eller fremmet slavehandel.

Det norske medie Vårt Land har været i kontakt med den grønlandske kunstner Aqqalu Berthelsen, som på Facebook skriver, at han taler på vegne af dem, der har stået bag overmalingen.

Han siger, at bagmændene opfordrer til, at grønlænderne stopper med at hylde kolonialister og »tager dét tilbage, som retmæssigt tilhører dem«.

Aqqalu Berthelsen hævder, at mange danskere og nordmænd har et forvrænget billede af Hans Egede.

»Mange ser på Hans Egede som en »redning« for mig og mit folk. Sandheden er, at han var ansvarlig for koloniseringen af inuitfolket på Grønland«, mener altså Aqqalu Berthelsen.

Det er ikke første gang, at Hans Egede-statuen bliver overmalet. Det skete også i 1977, 2012 og 2015.

Læs også:
Den store udrensning

Kilde:
Berlingske


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • SorteSlyngel says:

    Danskernes ø skal tilbage i vore egne hænder igen. Den invasive inuit-art skal tilbage til Canada.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //