Bolsonaro-tilhængere stormede føderale bygninger

BRASILIEN: En stor gruppe tilhængere af Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro stormede søndag det brasilianske parlament, præsidentpaladset og højesteret. Specialstyrker fra militæret måtte indsættes for at generobre bygningerne, og præsident Lula da Silva har erklæret undtagelsestilstand.

Bolsonaro-tilhængere i revolutionær stemning. Foto: @alx/Twitter.

Søndag fandt det, der ser ud til at være et organiseret kupforsøg, sted i Brasiliens hovedstad Brasilia. Tusindvis af tilhængere af den tidligere præsident Jair Bolsonaro – som blev afsat efter at have tabt sidste års præsidentvalg til kandidaten fra venstrefløjen Lula da Silva – stormede adskillige føderale bygninger.

Klædt i farverne af det brasilianske flag blev kongressen, præsidentpaladset og højesterets lokaler besat. Bolsonaro meddelte efter valgtabet, at han mente, at valget var blevet »stjålet« fra ham, og at den tidligere korruptionsdømte Silva havde snydt sig til sin valgsejr. Symbolsk nægtede Bolsonaro derfor at deltage i da Silvas indvielsesceremoni.

Bolsonaro-tilhængerne siges at have trængt sig igennem en mur af politi ved at kaste med sten og skyde fyrværkeri. De havde angiveligt også begået hærværk på Silvas kontor, ødelagt kunst og plyndret paladset, ifølge brasilianske medier.

Der blev også spredt billeder, der viser, hvordan politiet står og ser på og tager billeder, mens demonstranterne invaderer kongressen i hovedstaden. Andre billeder på sociale medier viser, at politiet ser ud til at eskortere demonstranterne til stedet og stå og hyggesnakke med dem, tilsyneladende i sympati med Bolsonari-tilhængere.

Brasiliansk politi ser til, mens Kongressen stormes. Foto fra sociale medier.

– De politifolk, der deltog i dette, vil ikke forblive ustraffede, og de vil ikke være en del af Brasiliens politistyrke, da de ikke har tillid til det brasilianske folk, siger præsident da Silva, der allerede har formået at fyre sikkerhedschefen i hovedstadsdistriktet, der var Bolsonaros justitsminister.

– Alle kender hans ry, og at han formodes at have samarbejdet med demonstranterne. Det vil efterforskningen finde ud af, siger da Silva.

Til sidst måtte militæret indsættes for at tage kontrollen over de føderale bygninger tilbage, hvilket siges at have taget flere timer. I løbet af natten til mandag er der kommet oplysninger om, at 150 personer er blevet anholdt af militæret.

Præsidenten siges også at have erklæret undtagelsestilstand i hovedstadsregionen og åbenlyst kaldt demonstranterne for »fascister« og »terrorister«.

»Enhver, der har gjort dette, vil blive fundet og straffet. Demokrati sikrer ytringsfrihed, men kræver også, at folk respekterer institutionerne,« skriver da Silva på Twitter ifølge Aftonbladet.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • noel khamo says:

    det sygt


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //