Borgerforslag for at lukke det russiske konsulat på Åland

FINLAND: Et borgerforslag er blevet lanceret i Finland for at lukke det russiske konsulat på Åland, som ifølge initiativtagerne udgør en sikkerhedsrisiko. For at det skal behandles i parlamentet, kræves det, at forslaget får 50.000 underskrifter inden for seks måneder.

Russiske konsulat i Mariehamn. Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

For lidt over en uge siden blev der lanceret et borgerforslag i Finland for at lukke det russiske konsulat på Åland. Indtil videre har medborgerinitiativet samlet over 27.000 underskrifter. På hjemmesiden, hvor de forskellige underskriftsindsamlinger finder sted, kan man læse om, hvordan de fungerer:

Medborgerinitiativet tages op til behandling i parlamentet, hvis mindst 50.000 personer støtter initiativet inden for seks måneder.

-Kansalaisaloite.fi

Ifølge dem, der står bag initiativet, udgør det russiske konsulat en trussel mod Finlands sikkerhed. Svenska Yle skriver, at “konsulatet på Åland blev etableret i 1940 efter vinterkrigen i overensstemmelse med Sovjetunionens krav.” Konsulatets opgave er at overvåge Ålands demilitarisering, noget som nu i stigende grad diskuteres i forbindelse med Finlands medlemskab af krigsorganisationen NATO.

Det russiske udenrigsministerium udtaler, at man arbejder ud fra, at Finland vil fortsætte med at “opfylde sine folkeretlige forpligtelser vedrørende Ålands demilitariserede status og det russiske konsulat, der er placeret der.”


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //