Boris Johnson udpeges igen som fredssabotør

UKRAINEKONFLIKTEN: Storbritanniens tidligere premierminister Boris Johnson blev igen udpeget som den, der saboterede freden i Ukraine allerede i 2022 under Tucker Carlsons interview med Putin. Nu siger højtstående britiske politikere, at det gør dem “stolte”.

Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson og den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskiy i Kiev. Foto: Ukraines præsidents presseorgan / Twitter

Da den amerikanske journalist Tucker Carlson interviewede Ruslands præsident Vladimir Putin tidligere på ugen, kom fredsforhandlingerne med Ukraine i Istanbul op. Forhandlingerne begyndte kun måneder efter den russiske invasion og førte til, at de to lande var tæt på en aftale.

Ifølge Putin anklagede både Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Tysklands kansler Olaf Scholz russerne for at forhandle med “en pistol for panden” på ukrainerne, da det blev kendt, at en aftale var tæt forestående.

— Mine kolleger i Frankrig og Tyskland sagde: “Hvordan kan I forestille jer, at de underskriver en aftale med en pistol for panden? Tropperne skal trækkes tilbage fra Kiev,” fortæller Putin i interviewet.

— Jeg sagde, okay. Vi trak vores tropper tilbage fra Kiev. Så snart vi havde trukket vores tropper tilbage fra Kiev, smed vores ukrainske forhandlere straks alle vores aftaler fra Istanbul i skraldespanden og forberedte sig på en langvarig væbnet konfrontation med hjælp fra De Forenede Stater og dens satellitter i Europa, fortsætter han.

Putin citerer også Davyd Arakhamija, der ledte den ukrainske delegation i Istanbul, om hvad der skete efter forhandlingerne. Arakhamija har fortalt, hvordan Storbritanniens premierminister Boris Johnson ankom til Kiev kort efter, at de russiske tropper forlod byen.

— Da vi vendte tilbage fra Istanbul, kom Boris Johnson til Kiev og sagde, at vi slet ikke skulle underskrive noget med russerne. I stedet sagde han, at vi bare skulle “fortsætte kampen”, fortalte Arakhamija i et interview i november sidste år.

Putin fortæller også om, hvordan de to landes repræsentanter i store træk var enige om, hvordan en fredsaftale skulle se ud.

— Vi udarbejdede det enorme dokument i Istanbul, som blev igangsat af lederen af den ukrainske delegation. Han havde underskrevet nogle af bestemmelserne, ikke alle. Han underskrev og sagde derefter selv, at vi var klar til at underskrive det, og krigen ville have været slut for længe siden. For 18 måneder siden. Men premierminister Johnson kom og afholdt os fra det, og vi missede chancen.

 

Bær anklagerne som et “stolthedsmærke”

Boris Johnson har ikke svaret på anklagerne, men i en video, der har cirkuleret efter Carlsons interview, siger Johnson, at “vi ikke må falde for disse løgne” fra Putin. Men den afsatte premierminister benægter ikke besøget i Kiev, men henviser specifikt til, at Putin mener, at Rusland vil sejre i Ukraine.

I en artikel fra Daily Mail siger flere politikere fra det konservative regeringsparti i Storbritannien dog, at de ser Putins udtalelser som noget at være “stolte” af.

— Vi bør bære dette som et stolthedsmærke, fordi vi har hjulpet med at forhindre hans [Putins] invasion af Ukraine i at lykkes, siger Bob Seely, medlem af parlamentet for Tory-partiet.

Daily Mail skriver også, at Davyd Arakhamija har benægtet, at Boris Johnson saboterede freden, selvom det var Arakhamija, der afslørede, at præsident Volodymyr Zelenskyj valgte krig i stedet for fred på direkte opfordring fra den daværende britiske premierminister.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //