Breivik skyder skylden for angrebet på Blood & Honor

NORGE: Attentatmanden Anders Breivik skyder skylden for sine handlinger på Blood & Honor. Han mener at have ageret som soldat og er dermed en krigsfange.

Fængslet i Skien som huser Breivik. Foto: Bitjungle (CC BY-SA 3.0)

Fra i dag er der forhandlinger i gang inde i fængslet i den norske by Skien, om den mulige fremtidige løsladelse af den verdenskendte attentatmand Anders Behring Breivik.

Norsk stats-tv NRK rapporterer fra forhandlingerne, og ifølge deres rapporter hævder Breivik, at han ikke udførte de angreb, han blev dømt for at have udført i 2012 – et bombeangreb i Oslo og massakren på Utöya – og at organisationen Blood & Honor bærer alt ansvar for angrebene, og at han tjente som soldat for organisationen.

Ifølge Breivik kom ordren om at udføre angrebene gennem et netværk, og han tolkede derefter ordren som, at skulle gøre, som han siden gjorde.

– Hver enkelt soldat har sin egen fortolkning af ordren, sagde Breivik i retten.

Han hævder også, at Anders Behring Breivik »faktisk ligger i koma« og har gjort det siden 2009, og at han vil blive »genoplivet«, når retten accepterer, at han »afhoppede« Blood & Honor. Da dette ikke skete, beklagede Breivik sig:

– Det har i igennem ti år valgt ikke at gøre. I har et stående tilbud.

 

Ønsker beskyttelse fra Genève-konventionen

Breivik anser sig selv for at være blevet radikaliseret, og at det er dem, der har radikaliseret ham, der er ansvarlige for hans handlinger:

– Som menneske udførte jeg handlingerne i det omfang, jeg lod mig radikalisere, og det er til en vis grad mit ansvar, men det er dem, der radikaliserer mig, der bærer det meste af ansvaret.

Da Breivik anser sig selv for at have fungeret som soldat for Blood & Honor, og det dermed er organisationen, der bærer ansvaret frem for Breivik selv, ønsker han at blive behandlet som krigsfange og beskyttet af Genève-konventionen.

– Jeg hører, at jeg er blevet omtalt som privatperson de seneste ti år. Hvad den yderste højrefløj og jeg selv mener er, at individet Breivik døde i 2009, da jeg blev medlem af en organisation, der hedder Blood & Honor. Vi mener, at ifølge Genève-konventionen skal alle på den yderste højrefløj behandles som krigsfanger.

Breivik mener, at Blood & Honor i sin egenskab af en form for ikke-norsk statsaktør burde stilles for retten i stedet for ham selv:

– Jeg udførte ikke angrebet. Jeg blev radikaliseret, og det er Blood & Honor, der bærer hovedansvaret. Jeg blev radikaliseret og bærer til dels skylden, men det ansvar, der blev lagt på mig bagefter, burde lægges på Blood & Honor, svarede Breivik på et spørgsmål om, hvorvidt han fortryder, hvad han gjorde.

 

Politiske forklaringer i retten

I løbet af dagen har Breivik også brugt tid på at lave et længere oplæg om politik, ideologier og kulturkrige.

Fire ideologier, det er uklart hvilke, betragtes af Breivik som deltagere i kulturkrigen. Politiske partier i Norge og i udlandet blev sorteret på forskellige områder. På spørgsmålet om, hvorfor han vil tale om dette, svarede Breivik, at det er nødvendigt at forstå den person, han var før.

Breivik sagde også, at han forsøgte at starte sit eget parti fra fængslet, men at det var svært at samle navne og registrere partiet. Han siger også, at han vil vie sit liv til »hvid-magt-bevægelsen«, uanset om han er i fængsel eller ej.

En tanke, han efter sigende gav udtryk for, er, at han vil kæmpe for »kreativitet i den nordiske modstandsbevægelse de næste 50 år« eller starte sin egen ikke-militante bevægelse i Europa.

Forsvarer Øystein Storrvik kom også ind på årsagen til, at Den Nordiske Modstandsbevægelses Pär Öberg blev indkaldt som vidne:

– Dette mål må testes ligesom alle andre løsladelsesprocesser, for at vise, hvad et liv i frihed betyder. Der vil blive stillet spørgsmål til Den Nordiske Modstandsbevægelse om, hvordan de forholder sig til Breivik. Retten må finde ud af, hvad en løsladelse realistisk set betyder, sagde Storrvik i retten.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //