Breivik søger om betinget løsladelse – indkalder Pär Öberg som vidne

NORGE: Den svenske nationalsocialist Pär Öberg er indkaldt som vidne af Anders Breiviks forsvarer, som har søgt om at hans klient kan blive betinget løsladt efter at have afsonet ti års fængsel.

Fængslet i Skien hvor Breivik afsoner. Foto: Bitjungle (CC BY-SA 3.0)

I går kunne flere medier fortælle, at Anders Behring Breivik, der i 2017 skiftede navn til Fjotolf Hansen, har søgt om betinget løsladelse. Ifølge dommen fra 2012, da han blev dømt for masseskyderiet på Utöya og bombningen ved regeringskvarteret i Oslo, har Breivik ret til at søge om betinget løsladelse, nu hvor han har afsonet ti år af sin straf.

Forhandlingerne om Breiviks ansøgning begynder tirsdag i næste uge og forventes at vare i tre dage. Af sikkerhedsmæssige årsager bliver den holdt i fængsel, hvor Breivik afsoner sin straf i stedet for i en almindelig domstol.

 

Pär Öberg fra Den Nordiske Modstandsbevægelse skal vidne

En uventet vending er, at Breiviks advokat, Øystein Storrvik, har indkaldt Pär Öberg fra Den Nordiske Modstandsbevægelses svenske landsledelse som vidne til retsmødet i næste uge.

Pär Öberg.

– Jeg kan sige, at han er indkaldt som vidne, og at han har sagt, at han er villig til at vidne. Det vil blive afsløret under retssagen, hvorfor han er der. Jeg vil ikke gå ind i de spørgsmål, han får, siger Storrvik til norsk TV 2.

Nordfront har været i kontakt med Öberg, som også bekræfter, at han vil vidne under retsmødet.

– Ja, jeg vil vidne, men jeg vil ikke komme ind på, hvorfor jeg blev indkaldt som vidne inden retsmødet, siger Öberg til Nordfront.

 

Advokaten ønsker at se fremskridt i Breiviks forsoning

Hvis Breivik ikke bevilliges betinget prøveløsladelse, siger dommen, at han kan blive holdt i forvaring i 21 år, og at retsvæsenet kan fortsætte med at holde ham indespærret også derefter, hvis han vurderes at udgøre en trussel mod samfundet. Indtil nu har Breivik været holdt isoleret fra andre fanger under hele sin fængsling.

Advokat Storrvik ser ud til at være af den opfattelse, at isolationen ikke må fortsætte, og at der må ske fremskridt i Breiviks rehabilitering.

– Enhver fange bør, uanset hvor slemt en forbrydelsen han har begået, gøre fremskridt i sin forsoningsproces. Som jeg ser det, er situationen for min klient uændret, siden den blev fremlagt i den åbne ret sidste gang, siger Storrvik.

Sidst Breivik var i retten var 2016-2017, hvor han hævdede, at den uafbrudte isolation af ham krænkede hans rettigheder og krænkede Europakonventionens forbud mod tortur og krænkende behandling. Byretten gav ham først medhold, før appelretten omstødte dommen med den begrundelse, at det ikke var bevist, at Breivik tog skade af at have været socialt isoleret i fem år.

Næste uges høring handler dog udelukkende om, hvorvidt Breivik skal bevilliges betinget løsladelse eller ej.

Da appelretsmødet i 2017 begyndte, gjorde Breivik en romersk hilsen med åben hånd. Hvorvidt lignende scener vil finde sted under den kommende høring, er endnu uvist.

Nordfront følger sagen og Pär Öberg vil fortælle mere om den på Radio Nordfront efter høringen.  


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //