Conquering Berlin

BOGANMELDELSE: Markus Rehnström har læst den spændende historiske roman Conquering Berlin, som Antelope Hill oversatte til engelsk i 2021.

Bogen Conquering Berlin blev første gang udgivet i 1933 i Tyskland (Die SA erobert Berlin: Ein Tatsachenbericht), en tid efter at national­socialisterne kom til magten, og den blev en succes, da bogen blev udgivet i otte udgaver, hvoraf den sidste udgave blev trykt i 1943. Den udgave, jeg har i hånden, blev udgivet i 2021 af det amerikanske forlag Antelope Hill. Dette er første gang, den er blevet udgivet på et andet sprog end tysk. Og jeg må sige, at det er en kulturgerning, som udgiveren har gjort ved at udgive denne bog.

Den blev skrevet af Wilfrid Bade, som trådte ind i NSDAP i 1930 og havde adskillige opgaver inden for propaganda i det Tredje Rige. Han skrev også adskillige bøger. Da denne bog tidsmæssigt udspiller sig mellem 1926-1933 i Berlin, er det usandsynligt, at Bader selv har oplevet det, han skriver, da han heller ikke var medlem af SA. Så det er en fiktiv fortælling baseret på virkelige begivenheder, da han sandsynligvis har talt med folk, der har oplevet disse ting. Efter krigen blev Bade anholdt af russerne og senere sendt til Kaunas, hvor han døde den 24. december 1945. Alle hans bøger blev forbudt.

I bogen følger vi Schultz, en arbejdsløs krigsveteran fra Første Verdenskrig. Han vandrer målretteløst rundt i Berlins gader, fordybet i tankerne. En dag møder han Karl, der er medlem af SA, og de begynder at tale. Schultz er først tøvende, han har hørt om, hvordan nazisterne er, de er fjender af arbejderne. Men diskussionen med Karl fører til, at Schultz begynder at tænke. Han har selv set, hvordan kommunisterne opfører sig, og hvad de står for. Han beslutter sig for at deltage i et møde, og der hører han Dr. Goebbels holde sin første tale i Berlin. Han bliver så imponeret af Goebbels og hvordan SA-mændene opfører sig, at han slutter sig til dem.

Derefter følger vi Schultz og hans SA-gruppe, når de kæmper mod kommunister, politi og løgnepresse. Hvordan de vokser fra et par hundrede mænd til at blive en magtfaktor på Berlins gader. Hvordan de forfølges, mister deres job, fængsles af korrupt politi, mishandles og myrdes af kommunister. Der er regulære optøjer på de politiske møder. Og Schultz bliver mere og mere klar over, hvilke kræfter der styrer deres modstandere.

Bogen indeholder både glæde og sorg. Glæden ved kammeratskab og succeser i kampen og sorgen, når trofaste kammerater mister livet. Gennem fortællingen lærer man at kende adskillige interessante personer, også Horst Wessel dukker op, hvis liv ender i tragedie.

Bogen udspiller sig mellem 1927-1933. Selvom det er en roman, giver den en relevant indsigt i, hvordan det daglige og politiske liv var i Berlin i denne periode. Det var gennemgående en rød by. Kommunisterne hærgede frit. Den giver også et andet billede af SA end det, man normalt læser om. Det var ikke hooligans eller ballademagere. Det var primært arbejdere, arbejdere der ønskede et andet Tyskland. Et Tyskland, der gav arbejde og brød, og som havde en ønske om, at deres Tyskland skulle genopstå.

Jeg kan kun anbefale denne bog. Den fanger en fra starten. Den er letlæst, og selvom den er skrevet på engelsk, bliver den aldrig tung at læse. Som jeg skrev i begyndelsen, er det et fantastisk arbejde af forlaget at gøre denne bog tilgængelig for den engelske verden. Det er en kulturgerning og får Wilfrid Bade til at leve videre.

Så støt Antelope Hill ved at købe Conquering Berlin. Du vil få en rigtig behagelig læsestund!


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • noel khamo says:

    berlin devil in


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //