Danmark skal betale 6,7 milliarder mere hvert år til EU, det er en stigning på 34%

EU: Et flertal i Europaudvalget med S, K, R og SF gav tirsdag regeringen mandat til at stemme for EU’s nye enorme langtidsbudget, det betyder, at Danmark hvert eneste år skal betale 6,7 milliarder ekstra kroner til EU. Partierne har endnu ikke meldt ud, hvor pengene skal komme fra.

Stigningen i EU-budgettet skyldes et forslag til EU’s nye syvårsbudget. Det vil ifølge Finansministeriet øge det danske bidrag med 6,7 milliarder kroner i gennemsnit om året. Budgettet skal forhandles på et EU-topmøde i denne uge.

Denne stigning i Danmarks udgifter til EU svarer til, at hvert eneste mand, kvinde og barn i Danmark skal give 1150 kroner mere om året til EU.

Inden forhandlingen skulle statsminister Mette Frederiksen have et mandat i Folketinget til at forhandle på Danmarks vegne, hvilket hun fik tirsdag d. 16.

Regeringen har foreslået, at budgettet kommer så tæt som muligt på 1050 milliarder kroner.

Det svarer til 1 procent af EU’s årlige bruttoindkomst (BNI), eller lidt mere end den danske stats samlede udgifter. Et flertal i EU ønsker dog et højere budget end dette.

Regeringen har allerede meldt ud, at regningen kommer til at stige i næste budgetperiode. Det skyldes, at Storbritannien forlader EU.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen vil ikke støtte mandatet, da partierne ikke har bestemt, hvor pengene skal komme fra.

Inden denne stigning i Danmarks udgifter til EU havde Danmark allerede en nettoudgift til EU på 8,9 milliarder kroner i 2018. Nedenstående figur viser EUs nettobidragere og nettoudnyttere i EUR per capita 2017. Det ses, at Danmark var det land, som gav 4. mest per indbygger til EU.

KILDER:
EU
BBC
TV2
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //