»Den lille havfrue« blev malet i de russiske farver

UKRAINE: Den kendte statue »Den lille havfrue« i København blev natten til torsdag malet i det russiske flags farver. Der spekuleres nu i, at aktionen er et svar på Danmarks beslutning om at sende kampvogne til Ukraine.

Natten til torsdag malede en ukendt aktivist dele af monumentet Den lille havfrue i det russiske flags farver. Monumentet, som er fra 1913, er en hyldest til den danske forfatter H.C. Andersen og børnehistorien »Den lille havfrue« fra 1837.

Der spekuleres nu i, at angrebet på monumentet torsdag aften er et svar på Danmarks beslutning om at støtte Ukraine i konflikten med Rusland ved at sende et antal Leopard 1A5 kampvogne til den igangværende konflikt – et spørgsmål, der for nylig blev heftigt debatteret i Danmark.

Tidligere i år argumenterede den danske forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen eksempelvis for, at de få kampvogne, som landet har, ikke skulle gives så let væk. Danmark har kun 44 Leopard-kampvogne.

Den politiske opposition i form af Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har dog været kritisk over for regeringen, som de mener har indtaget en for passiv holdning i sin støtte til Ukraine. De mener, at Danmark sagtens kunne bidrage med Leopard-kampvogne.

Forsvarsminister Ellemann-Jensen sagde i januar, at Danmark ikke ville sende kampvogne til Ukraine:

– Vi har et meget begrænset antal kampvogne, og de er alle optaget af andre ting, sagde Jakob-Ellemann Jensen dengang.

Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti svarede dengang, at det er vigtigere, at »Ukraine kan forsvare sig selv, end at Danmark har kampvogne stående klar«.

Efter en heftig udenrigsdebat i Folketinget blev det til sidst besluttet, at Danmark alligevel sender et antal kampvogne til Ukraine. Der er dog tale om en ældre udgave, som tidligere blev brugt i Bosnien i 1990’erne.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //