Efter chokstigning – tusindvis af briter overvejer at nægte at betale elregningen

STORBRITANNIEN: Don’t Pay UK-kampagnen har allerede fået tusindvis af briter til at nægte at betale deres elregninger. Målet er at tvinge elselskaberne til forhandlingsbordet og regeringen til at træffe foranstaltninger.

Elregningen for en gennemsnitlig britisk husstand vil ende på knap 30.000 kr., til sammenliging med sidste års årlige omkostninger på omkring 12.000 kr. Mange vil blive kastet ud i fattigdom denne vinter og tvunget til at spare på mad. Velgørende organisationer advarer om, at 8,5 millioner briter vil blive trukket ind i »energifattigdom«.

– Stigningen i energipriserne har presset de ældres budget til bristepunktet. Mange står uden varme i flere uger om vinteren, siger velgørenhedsdirektør Caroline Abrahams i en pressemeddelelse.

Nu vinder kampagnen Don’t Pay UK, som blev startet i juni, frem. Det skriver The Guardian, som har interviewet flere personer, som har tænkt sig at nægte at betale chokregningerne.

– Folk er vrede og bange. Vi gør det ikke af eget valg. Millioner af mennesker i dette land vil blive kastet ud i fattigdom denne vinter. Strejken er den eneste måde, vi kan kæmpe tilbage på. Det er ikke et valg nogen tager let på, jeg vil meget hellere undgå dette. Men det er det eneste valg, vi har, siger 35-årige mor til tre Josina til The Guardian.

Planen er ikke at betale elregningerne for at tvinge elselskaberne til forhandlingsbordet og regeringen til at handle. Målet er at få 1 million underskrifter fra folk, der nægter at betale deres elregninger inden 1. oktober (datoen, hvor regeringen chokforhøjer elektricitet). I skrivende stund har næsten 100.000 briter underskrevet løftet, ifølge Don’t Pay UK’s hjemmeside.

Den britiske regering siger, at kampagnen er »uansvarlig« og truer med endnu højere priser, hvis den fortsætter.

– Dette er meget uansvarlig signalering, som i sidste ende kun vil presse priserne op for alle andre og påvirke personlig kreditværdighed, sagde en talsmand for regeringen til The Guardian.

Men Don’t Pay UK er overbevist om, at hvis nok mennesker nægter at betale for elektricitet, vil regeringen blive tvunget til at handle.

– Massemanglende betaling er ikke en ny idé, det skete i Storbritannien i slutningen af ​​80’erne og 90’erne, hvor mere end 17 millioner mennesker nægtede at betale meningsmålingsafgiften – hvilket hjalp med at vælte regeringen og vende dens hårdeste tiltag, skriver Don’t Pay UK.

Årsagerne til chokstigningerne i Storbritannien skyldes den sanktionskrig, som EU har startet mod Rusland, hvor elektricitet og gas ikke længere strømmer ind i Europa, og hvor priserne konstant stiger. Noget, som Storbritanniens National Grid for nylig udtalte i en rapport.

– Selvom Storbritannien ikke er afhængig af russisk gas i det omfang, som resten af ​​Europa er, er det klart, at et ophør af gasstrømme til Europa kan få afsmittende effekter, herunder meget høje priser, skriver National Grid i rapporten.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //