Ekspert: Frivillig i Ukraine forsøgte at bekæmpe russere med voodoo og lyn

UKRAINEKONFLIKTEN: Et stort antal af de frivillige, der er rejst til Ukraine for at deltage i krigen mod Rusland forstår ikke, hvad krigen indebærer. Ifølge en forsker i Norge så mange krigen som en form for rollespil.

Titusinder af mennesker fra hele verden skulle angiveligt have valgt at høre Ukrainas præsident Volodomyr Zelenskys opfordring i begyndelsen af krigen om at rejse til Ukraine og deltage i forsvaret af “demokrati og menneskerettigheder”. Fra Sverige tror man kun, at hundredvis af frivillige er rejst ned for at kæmpe for Ukraine. Men ret tidligt under krigen kom der mange rapporter om, hvordan frivillige flygtede i skræk, når de først var kommet til fronten og mødte krigens virkelighed.

Kacper Rekawek, der er forsker på Centrum for Ekstremismeforskning ved Oslo Universitet, har forsket i de udenlandske soldater, der kæmper i Ukraine. Til SVT fortæller han, at mange ikke havde nogen idé om, hvad der ventede dem ved fronten.

– Mange havde forventet noget helt andet. Nogle havde erfaring med at have kæmpet i Irak og Afghanistan, men at kæmpe mod den russiske hær og blive beskudt med artilleri er noget helt andet. Der var mange, der ikke kunne klare det, fortæller Rekawek.

Den ukrainske hær har været nødt til at sortere en hel del både udenlandske og ukrainske soldater fra.

– Der er skrækeksempler på personer, der troede, at alt bare var rollespil. Blandt andet en fyr, der forsøgte at skyde lyn på de russiske soldater ved hjælp af en voodoo-troldformel, siger Rekawek.

I begyndelsen af krigen kunne enhver rejse via Polen til den ukrainske grænse og på stedet overtale ukrainske befalingsmænd til at få lov til at kæmpe. Ifølge Rekawek er processen med at rekruttere frivillige nu blevet meget mere struktureret med ansøgninger via en hjemmeside.

Ifølge Kacper Rekawek er Kievs rekruttering af udenlandske frivillige mere en PR-kampagne end en måde at styrke deres egen militære evne på.

– Det kan være positivt at have en erfaren udenlandsk soldat, der kan bidrage med viden i enkelte kampe, men det vil ikke have nogen indflydelse på en større plan. Derimod er det et PR-mæssigt genialt træk, da det skaber omtale over hele verden, siger han.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //