Ekspertanalyse af ghettooptøjerne i Sverige

GHETTOOPTØJER: Når Aftonbladets klummeskribent diskuterer påskeoptøjerne, undviger han masseindvandring, lægger ansvaret på politiledelsen og kræver bedre forhold for politi og ghettobeboere.

Opildnede racefremmede stjal en mandskabsvogn fra politiet, som blev tvunget til at trække sig tilbage. Skærmdump: Twitter.

Oisín Cantwell, en kendt svensk klummeskribent og nyhedsredaktør,  indleder sin kronik med at påpege nutidens urimeligheder, som Sveriges justitsminister Morgan Johanssons tillid til det svenske politi. Han bemærker yderligere nogle af konsekvenserne af de afsporede optøjer denne weekend:

16 sårede politibetjente, deres køretøjer i brand, lovløshed på gader og pladser.

»Hvordan kunne politiledelsen i Örebro så katastrofalt fejlbedømme situationen efter urolighederne i Östergötland natten før?«, spørger Cantwell.

Den danske islamkritiker Rasmus Paludan havde annonceret sin Koranbrænder-turné i Sverige på sociale medier med al den ønskede klarhed og detaljerigdom. Klummeskribenten mener, at »hadmølleren« Paludan i Linköping og Norrköping torsdag blev mødt af »skikkelser, der lykkedes med noget så svært som at være værre mennesker, end han selv er«.

Omfattende voldshandlinger, herunder at stenkast og sætte ild til politiets køretøjer, fik politiet til at trække sig tilbage på et tidligt tidspunkt. Da politiet efter forstærkninger fra Stockholm var klar til at genoptage kampen, blev de mødt af en ordre fra oven om ikke at sætte ind.

»En beslutning, der mildt sagt ikke imponerer«, kommenterer klummeskribenten.

Cantwell minder om, at flertallet af politibetjente i weekenden vidnede om åbenlyse mordforsøg mod politiet, og han beskriver den totale ydmygelse af retshåndhævelse:

Politiets køretøjer blev sat i brand. En politibus blev stjålet og kørt op og ned ad gaderne til tilskuernes jubel og glæde.

I kronikken understreges det, at der skal kræves ansvar, ikke kun mod de mest åbenlyst skyldige i urolighederne, det vil sige uromagerne – men også mod »rigets politiledelse«.

 

»Hverken mere politi, nye love eller skrappere håndhævelse vil løse problemerne«

Ifølge Cantwell er de, der går ind for en skærpet anvendelse af en bestemmelse i ordensbekendtgørelsen, som gør det muligt at nægte demonstrationstilladelse, ude på »et sidespor« – også selvom han finder synspunktet »rimeligt«.

Ifølge klummeskribenten er ny lovgivning og mere politi heller ikke vejen til en løsning på problemerne:

..Der er allerede love at bruge og nok politi til at stoppe optøjer som disse.

Cantwell laver en uventet sammenligning her:

Örebro minder også om det nazistiske angreb på en demonstration i Kärrtorp i det sydlige Stockholm i 2013… Selv dengang endte politiet i en knibe, der kunne have været undgået.

Her vælger klummeskribenten at ignorere den voldelige venstrefløjs voldelige indsats ved denne lejlighed og politiets holdning ved at støtte dem.

 

»Forbedre forholdene for politi og ghettobeboere!«

Cantwell afslutter sin klumme med et krav om forbedrede forhold for to kategorier af mennesker: politibetjente og beboere i »udsatte områder«.

De [politiet] skal ikke være tvunget til at arbejde under sådanne forhold. Og indbyggerne i Örebro, Linköping og Norrköping har ret til at kræve mere af staten end dette.

Det er en kendsgerning, at både det involverede politi og den ansvarlige politiledelse selv var skyld i at weekendens politioperationer ved optøjerne i Östergötland, Närke, Skåne og Stockholm, slog fejl.

 

Læs også:
Koranskænding og brændende politibiler


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //