EU bestemmer, at interesseorganisationer ikke behøver at oplyse om deres store donorer

EU: Ungarns lov, at udenlandsk finansierede interesseorganisationer skal registres som udenlandsk finansierede enheder, bryder EU-lov, vurdere the Court of Justice of the European Union. 

Beslutningen er afslutningen på en juridisk kamp, der begyndte i 2017, da Ungarns parlament godkendte nye regler, der kræver, at organisationer, der modtager over 7,2 millioner ungarsk forints (ca. € 20.000 eller 150.000 DKK) fra uden for Ungarn, formelt skal registrere sig som udenlandske finansierede enheder.

Loven, formelt kendt som en handling “om gennemsigtighed i organisationer, der modtager udenlandske midler”, men kaldet “Lex NGO” af kritikere, kræver, at organisationer anbringer en etiket, der angiver, at de er udenlandsk finansieret på websteder, presseprodukter og publikationer. Grupper, der ikke overholder kravene, kunne lukkes.

Europa-Kommissionen indledte en overtrædelsesprocedure i juli 2017 med argumentet, at den griber ind i de grundlæggende rettigheder, og især retten til foreningsfrihed. Den ungarske regering har afvist denne kritik som ubegrundet.

EU’s øverste domstol bestemte, at loven er diskriminerende og indfører uberettigede begrænsninger i strid med EU’s regler om fri bevægelighed for kapital, retten til respekt for privatliv og familieliv, beskyttelse af personoplysninger og foreningsfrihed.

Minister Gergely Gulyás, premierminister Viktor Orbans stabschef, fortalte torsdag journalister, at regeringen vil analysere retsafgørelsen.

Den ungarske Civil Liberties Union NGO, der arbejder i indvandrers, flygtninges, romaers, og LGBTQI personers interesser, hilste kendelsen velkommen. ”Vi har lovet at bevise, at anti-NGO-loven ikke kun er uretfærdig, men også ulovlig,” sagde den administrerende direktør Stefánia Kapronczay til POLITICO efter beslutningen.

Civil Liberties Union modtager penge fra private individer, firmaer og private organisationer blandt andet George Soros´ Open Society Foundation, American Bar Association og MagNet Magyar Közösségi Bank.

”Vi modsatte os gennem boykot af loven sammen med mange ungarske interesseorganisationer, der modsatte sig i forskellige former. Vi er glade for, at EU-Domstolen har truffet afgørelse om, at anti-NGO-loven faktisk er i strid med EU-lovgivningen”, sagde hun og tilføjede, at “nu er det den ungarske regerings tur til at overholde afgørelsen og ophæve loven”.

KILDER:
HCLU, Den ungarske Civil Liberties Union NGOs hjemmeside
Politico


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //