Facebook integrerer hemmelige sporingskoder i billeder

FACEBOOK: Facebook integrerer hemmelige sporingskoder i billeder for at se hvem der deler og ser dem, mener den australske cyberforsker Edin Jusopvic. Tiltaget skulle eksempelvis kunne gøre det muligt at se hvem der downloader og kigger på memes.

Facebook har siden Cambridge Analytica-skandalen, da det blev afsløret, at virksomheden indsamlede personlige oplysninger om millioner af Facebook-brugere, blevet synonymt med indgreb i privatlivets fred.

I Forbes fortælles om den australske cyberforsker Edin Jusopvic, der opdagede, at Facebook integrerer en skjult kode i uploadede fotos og dermed kan spore og kortlægge, hvem der deler og ser billederne.

Forskeren annoncerede på Twitter, at «Facebook integrerer sporingsdata i de billeder, du downloader», hvilket gør det muligt at spore billederne med meget høj præcision, selv efter at de har forladt Facebook.

Jusopvic forklarede, at han «opdagede en strukturel afvigelse, da han kiggede på et hex-dump af en billedfil fra en ukendt oprindelse, kun for at finde ud af, at den indeholdt, hvad jeg nu forstår, er en IPTC-specialkonstruktion» – hvilket betyder, at billedfilen indeholdt mere information end hvad der virkelig er behov for, og at det var blevet manipuleret med sporbar information fra Facebook.

Cyberforskeren Edin Jusopvic på Twitter: «Facebook integrerer sporingsdata i de billeder du downloader». Skærmdump: Forbes.

De såkaldte IPTC-instruktioner opdaget af Jusopvic er i det væsentlige såkaldte metadata, der blandt andet bruges til at lægge oplysninger ind om rettighederne til et billede, men som bruges af Facebook til at indlægge avancerede sporingsdata.

Forskellige fora har spekuleret i, hvad sporingsdataene kan bruges til. Nogle har foreslået at bruge det til målrettede annoncer, mens andre har mistanke om, at det kan gøre det muligt at se, hvem der deler såkaldte memes.

Memes er billeder, der har korte kraftfulde tekster og bruges som politiske indlæg i samfundsdebatten. Sporing af disse kan være interessant til kortlægning af politisk ukorrekte individer og måske sælge information om dissidenter til politiske partier, virksomheder eller regeringer.

– Dette er sandsynligvis bare toppen af isbjerget. Denne opdagelse var meget åbenlys og let at finde. Men i fremtiden vil det være lettere for virksomheder at skjule denne type overtrædelse af privatlivets fred, siger Jusopvic.

Kilder:
Forbes
Nya Dagbladet


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Ja. Det kommer næsten ikke som et shock længere..

    Noget jeg ofte gør, er at jeg tager et screenshot af det billede, jeg vil dele.

  • Man er ikke overrasket. En måde at omgås det på er at åbne billedet i paint og croppe det bare én pixel på hvert led og så bagefter gemme det som et andet format, så hvis det er et png, så gem det som jpg og omvendt.

    Med det sagt, har jeg ikke selv Farceberg, men hvis folk har og gerne vil omgå at blive tracket, så er det i hvert fald en måde at gøre det på.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //