Feltmarskal Hugo Sperrle

DAGENS DATO 7. FEBRUAR: Den 7. februar 1885 blev Hugo Sperrle født. Han gjorde karriere i det tyske luftvåben og afsluttede sin karriere som feltmarskal.

Den 7. februar 1885 blev Hugo Sperrle født i Ludwigsburg i det sydlige Tyskland. Efter skolen lod han sig hverve til den kejserlige tyske hær, hvor han begyndte sin karriere som kadet i det 126. infanteriregiment i Württemberg. Efter et år som kadet blev han forfremmet til løjtnant. I efteråret 1913 blev han beordret til at melde sig krigsakademiet for at gennemgå flyvetræning.

Ved udbruddet af første verdenskrig var Sperrle stationeret ved 4. luftbataljon. Under den fireårige krig var han stationeret ved flere enheder i hærens luftafdelinger. Han afsluttede krigen som kaptajn og kommandør for 7. armés luftvåben og blev tildelt et stort antal medaljer for sin indsats i krigen, herunder jernkorset i 1. og 2. klasse, «Hindenburgkorset» og Ritterkreuz des königlichen Preußischen Hausordens von Hohenzollern.

I Versailles-traktaten fik Tyskland forbud mod at have et luftvåben, og Hugo Sperrle blev flyttet tilbage til infanteriet, hvor han gjorde tjeneste i flere år. Han blev forfremmet flere gange, og da han igen blev indsat til flyvetjeneste, var han oberst og regimentskommandant.

I foråret 1934 blev Hugo Sperrle overført til flydepartementet, og da Luftwaffe blev grundlagt i 1935, fik han kommando over en flystab og blev samtidig forfremmet til generalmajor. Et år senere blev han udnævnt til chef for den nyoprettede Legion Condor, som var oprettet for at hjælpe den nationalistiske side i den spanske borgerkrig.

I november 1937 blev Hugo Sperrle forfremmet til fuld general og blev udstedt kommandør for 5. luftvåben. Da anden verdenskrig brød ud i september 1939, var han kommandør for 3. luftflåde, som ikke deltog i den polske kampagne.

Under den franske kampagne i foråret 1940 spillede Sperrle og 3. luftflåde en vigtig rolle: JU-87 «Stuka» stupbombefly fra enheden ydede vigtig støtte til de fremrykkende pansrede tropper. Efter sin succes i vest blev han tildelt Ridderkorset og blev forfremmet til feltmarskal.

Hugo Sperrle sammen med Adolf Hitler og andre feltmarskaller i Luftwaffe.

Hugo Sperrle fortsatte som kommandør for 3. luftflåde under det, der er kendt som «slaget om Storbritannien». I næsten et år var Sperrle og hans enhed fortsat stationeret i Frankrig til forsvar mod britisk aggression.

Under den allieredes landsættelse i Normandiet i sommeren 1944 havde Hugo Sperrle 319 operationelle fly til forsvar af Frankrig – de allierede havde over 9.000 jagerfly til deres disposition. De dårlige odds gjorde Sperrle defaitistisk og modløs, og hans manglende evne til at lede tropperne gennem den hårde prøvelse førte til hans afskedigelse.

Hugo Sperrle i Frankrig.

Efter en kort periode i krigsfangenskab, hvor han blev stillet for krigsretten for påståede krigsforbrydelser og frikendt, bosatte han sig i München, hvor han boede indtil sin død i 1953.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Lars Agerbæk med æ says:

    når jeg diskutere anden verdenskrig på sociale medier og folk gør grin med tykke Göring:

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_flying_aces


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //