Første nordisk frivillig soldat dræbt i Ukraine

UKRAINEKONFLIKTEN: En finsk mand er død i Ukraine i løbet af weekenden. Han fungerede som frivillig soldat i Ukraine under den nordiske lægeenhed Nordic Combat Medics.

Arkivfoto. Ukrainske soldater. Foto: Ministry of Defense of Ukraine, CC BY-SA 2.0.

En finsk statsborger, der kæmpede for Ukraine, blev dræbt i den østlige del af landet i weekenden, rapporterede den finske avis Helsingin Sanomat i mandags.

Det bekræftes af Tina Soini fra Nordic Combat Medics-gruppen. Den nordiske lægeenhed evakuerer civile og soldater fra frontlinjerne i Østukraine.

Tina Soini, lederen af enheden, siger at mandens pårørende er blevet informeret om hans død. Den unge mand er angiveligt den første finne, der er død i krigen i Ukraine. Han har fungeret som frivillig soldat i Ukraine og har samtidig deltaget i lægegruppens aktiviteter under rotation.

Manden var sammen med lægegruppen blandt andet i Bahmut under de mest intense kampe i foråret.

Manden var en af de længstværende finske frivillige i Ukraine, fortæller Soini. Han ankom til Ukraine kort efter Rusland indledte deres store angreb den 24. februar 2022. Hans kammerater beskriver ham som empatisk og rolig.

Familien ønsker ikke at offentliggøre flere detaljer og håber på fred.

Tina Soini håber, at unge finner vil tænke grundigt over det, før de tager afsted for at kæmpe i Ukraine og i stedet bliver og lever deres egen ungdom ud.

“Det er ikke det værd. Virkeligheden her er ikke som i krigsfilm.”

Sidste måned hævdede den russiske forsvarsminister, Sergey Shoigu, at der stadig er over 2.500 udenlandske frivillige- som Moskva betragter som lejesoldater – der deltager i militæroperationerne i Ukraine.

Tidligere havde russiske embedsmænd antydet, at over 8.000 frivillige menes at have rejst til Ukraine siden konfliktens begyndelse, med flest fra Polen, USA, Canada, Rumænien og Storbritannien. Forsvarsministeriet har dog bemærket, at mange af disse frivillige enten er blevet dræbt eller er flygtet fra landet.

Moskva har gentagne gange opfordret udenlandske statsborgere til ikke at deltage i fjendtlighederne i Ukraine og advaret om, at de vil blive behandlet som lejesoldater og ikke som fjendtlige soldater som beskrevet i Geneve-konventionen.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //