Første russiske domme mod homopropaganda

HOMOLOBBYEN: Sidste år faldt der en dom i Rusland, der forbyder homopropaganda. Nu har lovændringen ført til anholdelser og lukninger af LGBTQ+-grupper ifølge rapporter fra Human Rights Watch.

Foto: Creative Commons, Public Domain.

I november 2023 afsagde Ruslands Højesteret en dom, der stort set forbyder LGBTQ+-aktivisme i landet. Loven trådte først i kraft sidste måned, men den har nu ført til anholdelser, politirazziaer mod homoklubber og lukning af flere homolobbygrupper.

Landet har også afsagt sine første domme i forbindelse med det, man kalder LGBTQ-ekstremisme, rapporterer Human Rights Watch (HRW). Den, der dømmes for at have deltaget i eller finansieret en ekstremistisk organisation, kan risikere op til 12 års fængsel, mens dem, der viser symboler for ekstremistgrupper – hvilket nu inkluderer regnbueflaget – kan straffes med op til 15 dages fængsel ved første overtrædelse og op til fire års fængsel ved gentagne overtrædelser.

Blandt de nyeste domme, ifølge homolobbytidsskriftet Thepinknews, er en kvinde, der blev idømt fem dages fængsel for at have båret regnbuefarvede øreringe, og to personer, der blev idømt bøder for at have postet et bøsseflag på deres respektive sociale medier.

 

Kan give over en halv million i bøder

Tanya Lokshina, vice-direktør for Europa og Centralasien hos HRW, kommenterede de første kendte domme:

— Højesterets afgørelse åbnede døren for vilkårlige retssager mod lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og queerpersoner samt alle, der forsvarer deres rettigheder eller udtrykker solidaritet med dem. I årevis har de russiske myndigheder forsøgt at udslette synligheden for LGBT+-personer, og nu har de kriminaliseret den.

Loven, der oprindeligt var rettet mod indhold, der henvender sig til mindreårige, forbyder distribution af materiale, der anses for at “fremme ikke-traditionelle værdier, LGBT, feminisme og en forvrænget fremstilling af traditionelle seksuelle værdier.” Personer, der overtræder loven, kan bøde med cirka 45.000 kroner, mens private virksomheder, der overtræder loven, kan pålægges bøder på op til 570.000 kroner.

Rusland har også indført love, der forbyder “transpersoner” at lemlæste deres kønsorganer og alt andet, der beskrives som “medicinske indgreb med det formål at ændre en persons køn.”


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //