Folk med ikke-vestlig baggrund fylder massivt i storbyernes straffelovsdomme

MULTIKULTUR: I Aarhus har næsten halvdelen af de dømte ikke-vestlig baggrund. I andre storbyer er det over hver tredje.

En meget stor del af de personer, der dømmes for kriminalitet i Danmarks storbyer, har ikke-vestlig baggrund.

Det viser et specialudtræk fra Danmarks Statistik til Jyllands-Posten. Tallene omhandler kun straffeloven og går fra 2012 til 2017, som er det senest opgjorte år.

I Aarhus Kommune fik 1.194 personer en eller flere domme i 2017, og af dem var 45 pct. enten ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere. Denne gruppe udgør til sammenligning 12 pct. af befolkningen i byen.

I Københavns Politikreds, Københavns Vestegns Politikreds og Odense Kommune er 35-37 pct. af de dømte ikke-vestlige. Det samlede antal dømte er faldet i perioden. Samtidig er de ikke-vestliges andel vokset svagt.

Eksperter og fagfolk er enige om, at alder og socioøkonomiske forhold har stor betydning. De ikke-vestlige er som gruppe yngre og fra dårligere sociale vilkår end den øvrige befolkning.

Disse faktorer øger kriminaliteten, men kan dog ikke forklare hele overrepræsentationen. Det øvrige kan bl.a. forklares med den såkaldte læringsteori, siger kriminolog David Sausdal, Københavns Universitet:

»Man lærer via dem, man hænger ud med. Den måde, vi vokser op på, er også den måde, som vi selv gebærder os på. Især når vi er yngre.«

Lektor Mehmet Ümit Necef, Syddansk Universitet, peger på kulturelle forskelle.

»De kommer fra lande, hvor der er en større tradition for at løse problemer med voldelige midler,« siger han og tilføjer, at traditioner godt kan gå videre til efterkommerne, selv om de er født i Danmark. Han understreger, at islam ikke er en forklaring.

Socialdemokratiets integrationsordfører, Rasmus Stoklund, mener, at årsagen til problemet er, at der gennem mange år var for stor indvandring og mener, at bl.a. ghettopakker og øget overvågning er vejen frem.

KILDE:
Jyllands-Posten


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //