Folket siger »ja« til Anschluss

HISTORIE: Den 10. april 1938 blev der afholdt en folkeafstemning i Østrig, hvor folket valgte at godkende indlemmelsen i det tyske imperium – Anschluss. 99,7% af befolkningen stemte »ja«.

Knapt en måned tidligere var den tyske hær ankommet til Østrig for at beskytte landet mod en truende borgerkrig. Soldaterne blev mødt som befriere overalt, og den 14. marts marcherede en stor parade gennem hovedstaden Wien.

Samtidig med den tyske indtrængen blev det besluttet, at der skulle afholdes en folkeafstemning. Folket skulle selv beslutte, om de ville blive inkorporeret i det tyske imperium eller fortsætte som en separat nation. Initiativtager til folkeafstemningen var Adolf Hitler selv, da han mente »at folket snart skulle have mulighed for at afgøre deres egen fremtid og skæbne med en folkeafstemning«. Datoen blev sat til den 10. april.

Efter den tyske indtrængen i Østrig blev et stort antal kommunistiske uromagere og andre samfundsødelæggende elementer arresteret. Valget kunne stadig afholdes den 10. april. Spørgsmålet på stemmesedlen var: Bekender du dig til vores leder Adolf Hitler og genforeningen af ​​Østrig med det tyske imperium?

Næsten 4.500.000 østrigere afgav deres stemme den 10. april; 99,73% af dem stemte »ja« for at blive en del af det tyske imperium. I nogle dele af Østrig var »ja«-stemmer færre; i byen Innervillgraten stemte kun ca. 70% af befolkningen »ja« til Anschluss.

Historikere og forskere mener i dag, at der ikke fandt valgsvindel sted, men det menes stadig, at der blev fusket med afstemningen, da »ja« -alternativet på stemmesedlen var større end »nej« -alternativet.

At østrigerne, som nogle modstandere af nationalsocialismen hævder, skulle have stemt »ja«, fordi de følte sig truet af den tyske tilstedeværelse, og Gestapo-mænd, der sneg sig ind i buskene, anses dog ikke for meget sandsynligt. En folkeafstemning i Saar-området, som blev overvåget af en international styrke med militærpersonale fra for eksempel Storbritannien, Italien, Holland og Sverige, gav resultatet 90,73% til genforening med det nationalsocialistiske Tyskland. Derudover stemte 97,32% af Sudeten-tyskerne på NSDAP efter befrielsen af ​​Sudetenland.

Læs også:
Anschluss


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //