Forventet udbrud af abekopper i Europa

SMITTE: De aktuelle mistænkte spanske tilfælde af sygdommen, som opstod i – og indtil videre har vist sig at eksistere hovedsageligt i – Vestafrika, tyder på overførsel gennem kropsvæsker under homoseksuelt samleje.

Hudblærer forårsaget af abekoppevirus. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

Sporadiske tilfælde af den usædvanlige sygdom abekopper er tidligere blevet bekræftet i Europa og USA. Spanske myndigheder udsender nu en advarsel om et forestående udbrud.

»De mistænkte tilfælde peger på overførsel gennem kropsvæsker under samleje«, skriver det spanske sundhedsministerium. Der er fundet bekræftede tilfælde af »Monkeypox« i Europa i blandt andet Storbritannien, Portugal – og sygdommen ser nu også ud til at være nået til Spanien.

Abekopper, som er forårsaget af en virus, overføres normalt fra dyr til mennesker, men også mellem mennesker – enten via luftvejsoverførsel eller ved seksuel kontakt. Reuters rapporterer, at den spanske sundhedsmyndighed nu har udsendt en landsdækkende alarm om et forestående udbrud af abekopper i landet.

 

Alt peger på spredning gennem homosex

23 personer i Spanien har vist tydelige symptomer forbundet med sygdommen. Alle symptombærere bor i Madrid-området, og et flertal af dem siger, at de har haft intime forhold til andre mænd.

En erklæring fra det spanske sundhedsministerium lyder:

Generelt spredes abekopper gennem luftvejstransmission, men karakteristikaene ved de 23 mistænkte tilfælde peger på transmission gennem kropsvæsker under samleje.

– Det er usandsynligt, at kopper vil føre til en væsentlig smitte i Spanien, men det kan ikke udelukkes, kommenterer Fernando Simón i det spanske sundhedsministerium, til avisen El Pais.

Det første tilfælde af abekopper inden for den nærmeste tid blev rapporteret i Storbritannien den 7. maj i år, da en mand, der lige havde været på rejse til Nigeria, viste tydelige symptomer på sygdommen. Siden da er ni tilfælde blevet identificeret i Storbritannien. Den britiske sundhedsmyndighed har meddelt, at de fleste af patienterne i landet har oplyst, at de enten er homoseksuelle eller biseksuelle.

Onsdag bekræftede de portugisiske myndigheder, at der var fundet fem tilfælde af abekopper i landet. I USA blev det første tilfælde af abekopper inden for den nærmeste tid rapporteret samme dag.

Sygdommen abekopper blev første gang konstateret i landet Congo i 1970’erne, men har først i de seneste årtier spredt sig for alvor i Vestafrika. Typiske symptomer omfatter kopper, feber og hovedpine. Udslættet kommer normalt først i ansigtet og spreder sig derefter over hele kroppen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er abekoppevirus »en særskilt art af en såkaldt Orthopoxvirus« – som minder meget om koppevirus, men samtidig adskiller sig noget anderledes end denne.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Anonym says:

    Tænk hvis de hed Regnbuekopper

  • Gay Gayson says:

    Vildt nok at en homo har knaldet en abe 😬


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //