Gerningsmand bag gårsdagens bueangreb i Norge var konverteret til islam

NORGE: Gerningsmanden bag angrebet i Norge har flere domme bag sig, viser aktindsigt i retsbøger. Der har også tidligere været bekymringer om, at manden, der er konverteret til islam, var blevet radikaliseret.

Kongsberg. Foto: Bjoertvedt (CC BY-SA 4.0).

Hvem er den 37-årige mand, der med bue og pil og andre ukendte våben skød og dræbte fire kvinder og en mand i den lille norske by Kongsberg i aftes?

Det var pressen mødt op for at få at vide ved et pressemøde i formiddag med den norske politichef Ole Bredrup Sæverud.

Hvad var motivet? Og hvorfor gik der mere end en halv time fra første anmeldelse, til gerningsmanden blev pågrebet?

Vi begynder med det første spørgsmål:

Vi ved, at der er tale om en 37-årig dansk statsborger, der er født og opvokset i Norge. Flere kilder bekræfter over for DR mandens identitet, og aktindsigt i retsbøger fra Norge viser, at han er dømt for flere forhold.

I 2012 blev han blandt andet idømt 60 dages betinget fængsel for groft tyveri og erhvervelse og brug af narkotika. I domsafsigelsen fra 2012 fremgår det desuden, at han tidligere er dømt for lignende forhold.

Sidste år fik han derudover forlænget et tilhold mod sine forældre, som han ifølge dommen havde optrådt truende overfor. Her står der blandt andet, at han truede med at dræbe sin far, og at han efterlod en revolver på forældrenes sofa, før han gik.

Den 37-årige danske statsborger er opvokset i Norge. Om han tidligere har opholdt sig i Danmark, ved politiet ikke, sagde Ole Bredrup Sæverud på pressemødet.

 

Bekymring for radikalisering

Politichef Ole Bredrup Sæverud understregede på pressemødet, at motivet endnu er ukendt. Der var dog et men.

Han bekræftede nemlig, at der tidligere har været bekymringer om, at manden, der er konverteret til islam, var blevet radikaliseret.

Han understreger dog, at man endnu ikke kan redegøre for detaljerne omkring meldingerne om radikalisering, der stammer fra før 2021.

Da han blev adspurgt, om angrebet er religiøst motiveret, svarede han.

– Vi ved ingenting om motiv foreløbigt, men det er naturligt at stille spørgsmålet.

 

Hvorfor gik der så længe?

Både vidner og pressen har efter angrebet stillet spørgsmålet: Hvorfor skulle der gå mere end en halv time, fra politiet fik første meldinger om angrebet, til man pågreb gerningsmanden?

På pressemødet beskrev politichefen hændelsesforløbet. Politiet får første melding om angrebet klokken 18.13.

Klokken 18.18 konfronterer betjente for første gang gerningsmanden og igen kort efter klokken 18.19, hvor de bliver beskudt med pile, og gerningsmanden undslipper.

Anholdelsen fandt sted klokken 18.47.

Ole Bredrup Sæverud fortalte også, at flere, hvis ikke alle ofre, blev dræbt efter den første konfrontation.

Selvom politiet lige nu har fuldt fokus på efterforskningen, så skal politiet også lære af angrebet, ligesom man blandt andet har lært af angrebet på Utøya.

Ifølge politiet er de dræbte fire kvinder og én mand på mellem 50 og 70 år. De er endnu ikke officielt identificeret, men familierne er underrettet.

Kilde:
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //