Giordano Bruno brændes på bålet

DAGENS DATO: På denne dag i år 1600 blev Giordano Bruno brændt på bålet som straf for at have udfordret den katolske kirkes dogmer.

Allerede i 1576 blev Giordano Bruno mistænkt for kætteri, og efter at have flyttet rundt mellem italienske byer kom Bruno i 1580 til Frankrig, hvor han fik sin doktorgrad i teologi og underviste i filosofi. Under sine studier i Frankrig interesserede Bruno sig for det heliocentriske verdensbillede, som stod i kontrast til tidens forestilling om jorden som verdens centrum. I 1543 havde Nicolaus Copernicus udviklet teorien om det heliocentriske verdensbillede, som betyder, at jorden drejer rundt om sin akse, og at jorden og de andre planeter kredser om solen. Copernicus døde samme år og var i stand til at fremlægge teorien uden at blive personligt straffet. Hans værk Om Himmellegemernes Kredsløb blev forbudt i 1616 og senere tilføjet til den katolske kirkes liste over forbudte bøger.

Den direkte reaktion kom i stedet mod personer, der åbenlyst forsvarede Copernicus’ verdensbillede efter hans død. Folk som Giordano Bruno.

Kontroversen i Copernicus’ teori var, at den var i modstrid med ideen om, at mennesket, Guds afbillede, skulle være universets centrum. Bruno tog også det hele et skridt videre; i sin bog De l’Infinito, Universo e Mondi fra 1584 antog han, at universet er uendeligt, og at de andre verdener sandsynligvis også var befolket af intelligente væsener.

I 1591 blev Bruno arresteret af inkvisitionen. I inkvisitionsdomstolene var dommeren og lederen af ​​forundersøgelsen én og samme person, og den anklagede var set som et forhørsobjekt, som forventedes at bekende sine synder over for den katolske kirke. Ellers var tortur et effektivt pres. I 1593 blev Bruno sendt til Rom, hvor han sad fængslet i syv år. I denne tid måtte han ikke være i besiddelse af papir og pen.

Brunos retssag blev overvåget af inkvisitor kardinal Bellarmine, som krævede fuld afsværgelse, hvilket Bruno nægtede. Væsentlige dele af retssagen mod Giordano Bruno er forsvundet, mens nogle dokumenter er fundet i de senere år, og det er uklart, præcist hvad Giordano Bruno blev dømt for. Den italienske historiker Luigi Firpi har udtalt, at Giordano Bruno var anklaget for:

at have synspunkter i modstrid med den katolske doktrin og at tale imod den og dens embedsmænd;
have synspunkter, der var i modstrid med den katolske doktrin om treenigheden, Kristi guddommelighed og inkarnation,
have synspunkter, der var i modstrid med den katolske doktrin om, at Jesus er Kristus,
har synspunkter i strid med den katolske doktrin om Marias jomfrulighed,
have synspunkter, der var i modstrid med den katolske doktrin om transsubstantiationslæren og messen,
hævde eksistensen af ​​et væld af andre verdener og deres evighed,
tro på sjælevandring samt engagement i magi og spådom.

Den 20. januar 1600 besluttede pave Clemens VIII, at Giordano Bruno var kætter, og den 17. februar samme år blev Bruno ført til den romerske plads Campo de ‘Fiori, hvor han blev brændt på bålet. Tre år senere blev Brunos værk føjet til den katolske kirkes liste over forbudte bøger, hvor Copernicus’ værk også ville være at finde et par år senere.

Blot 32 år efter at Giordano blev dømt til døden for kætteri, ville Galileo Galiei stå over for den samme romerske inkvisitionsdomstol, og han ville også blive anklaget for at sprede Copernicus’ teorier. Forskellen mellem Giordano Bruno og Galileo Galilei, der undslap døden, men endte i fængsel på livstid, var, at Bruno ikke trak sine ideer tilbage. Bruno siges at have gjort en truende gestus over for sine dommere og have svaret: »I kan afsige denne dom mod mig med større frygt, end jeg modtager den«.

Var Giordano Bruno en fupmager, der fortjente ilden? Hvem udfordrer den nuværende magtordens verdensbillede og sendes til det, der svarer til datidens kætterbål?


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Søren kam says:

    Kristendom er den næststørste jødiske løgn. Kun overgået af holocaust.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //