Göteborgretssagen: Stort nederlag for systemet – ingen dømmes for «had»

GÖTEBORGRETSSAGEN: Samtlige tiltalte blev frifundet for tiltalen om «hetz mod folkegruppe» i meningsretten i Göteborg. Samtidig dømmes fem personer for voldelige optøjer.

I dag kom den mere end hundrede sider lange dom mod 16 personer, der deltog i Den Nordiske Modstandsbevægelsens demonstration i Göteborg den 30. september 2017. Anklager Jonas «Sleepy Joe» Martinsson forsøgte at hævde, at deltagerne «sammen og i enighed» skulle have begået meningsforbrydelsen hetz mod folkegruppe. Enkelte blev også tiltalt for voldelige optøjer efter at have endt i slagsmål med det voldelige politi.

Det er nu klart, at ingen af de tiltalte er dømt for «hetz mod folkegruppe». Göteborgs domstol mener blandt andet, at der ikke er noget bevis for, at Tyrrunen er forbundet med det tredje rige på en sådan måde, at symbolet kunne sammenlignes med eksempelvis hagekorset.

Den Nordiske Modstandsbevægelse demonstrerede under Tyrrunen og med parolen «Revolter mod forbryderne!» i Göteborg d. 30. september 2017. Foto: Nordfront.

En af de fem personer, der blev dømt for voldelige optøjer, får 2 måneders fængsel; resten får betingede domme og samfundstjeneste som straf. På samme tid er Jimmy Andersson fuldstændig frikendt for anklagerne om voldelige optøjer, til trods for at anklageren mente, at han førte optøjerne.

Byretten kritiserer bevismaterialet i form af sammenklippet filmmateriale uden tidsstempel, der hovedsageligt blev brugt mod Andersson. Byretten finder, at anklageren har undladt at bevise, at Andersson deltog i optøjerne eller var optøjernes leder.

Afviser hele HMF-delen

Byretten har en lang udlægning i dommen fra tiltalen, der beskæftiger sig med«hetz mod folkegruppe», hvor de konkluderer, at jakker, skjolde og plakater, som anklageren mener var rekvisitter i meningsforbrydelsen, er omfattet af loven om trykkefrihed og dermed er et anliggende for forjustiskansleren – en myndighed, der allerede har besluttet, at Tyrrunen er fuldt lovlig.

Det konstateres imidlertid, at anklageren ikke har bedt domstolen om at prøve de trykte budskaber i form af for eksempel Tyrrunen, men at de er blevet brugt «i enighed» med demonstrationsdeltagerne til at udtrykke foragt «mod andre folkegrupper foruden hovedsageligt den nordiske».

I ræsonnementet citeres både grundloven og EU-konventionen, der garanterer svenske borgere ytringsfrihed. Byretten skriver også, at ytringsfriheden er en af ​​«demokratiets grundsøjler«.

Det menes også, at det faktum, at der var tale om en grundlovsbeskyttet demonstration, svækker anklagerens argument om, at brugen af ​​symbolerne skulle være kriminel.

Byretten udelukkede også anklagemyndighedens påstand om, at den ensartede beklædning skulle give et «militært udtryk». Domstolen konstaterer bestemt, at skjoldbærerne er mere uniformeret end resten af ​​deltagerne, men at disse mere minder om politiets oprørsudstyr end ethvert militær, og at formålet med udstyret åbenlyst er at beskytte demonstranter mod politi, moddemonstranter og journalister, der ønsker at fotografere deltagerne.

Foto: Nordfront.

Med hensyn til Tyrrunen mener byretten, at det bestemt er rigtigt, at den i en vis grad blev brugt af nationalsocialister i Det Tredje Rige, men at den «har haft en lang historie før det 20. århundrede, og at det ifølge billeder, der er vist i sagen, stadig bruges i helt andre sammenhænge, end hvad der nu er et spørgsmål om».

Göteborgs byret henviser også til justitskanslerens afgørelse om, at Tyrrunen ikke udgør en hetz mod folkegruppe på den måde, anklageren hævder.

At flere end én person har råbt «Hil sejr!» mener byretten er bevist. Men de mener også, at der ikke er noget bevis for, at nogen af de tiltalte har gjort det. Det fremkommer heller ikke som et koordineret og indøvet udråb, men snarere «et råb, der kommer spontant i forbindelse med en oprøret situation i det, som ovenfor er blevet dømt som voldelige optøjer».

En skuffet anklager Martinsson har endnu ikke besluttet sig for at appellere, men mener, at det er «sandsynligt».


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Krautling says:

  Faktisk ret overraskende. Så der findes alligevel stadigvæk en snert af sund fornuft og rationel tankegang i Sverige. Der kan man bare se. Tillykke med sejren! Det er vigtigt.

 • minecraft entusiast says:

  Super vigtigt!

 • Jacob Vullum Andersen says:

  Kæmpe sejr!

 • Asbjørn Nielsen says:

  Dejligt med en god nyhed!


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //