Hitler om folkets splittelse og partiernes forræderi

DAGENS DATO: På denne dag i 1932 holder Hitler en valgtale, hvor han beskylder parlamentariske partier for at have ødelagt Tyskland.

Den 15. juli 1932 holdte Adolf Hitler en tale til nationen i radioen under afslutningen af NSDAP’s valgkampagne. I talen forklarede Hitler nationalsocialisternes syn på folkefællesskab og gav også en forklaring på partiets stræben (og beslutning et år senere) om at afskaffe partisystemet.

– Nu, efter tretten år, efter at de har ødelagt alt i Tyskland, er tiden endelig kommet til deres egen eliminering. Om dagens partier i Rigsdagen eksisterer eller ej, har ingen betydning; det er derimod nødvendigt at forhindre den tyske nation i at falde helt i ruiner. Derfor er det en pligt at besejre disse partier, for med det formål at sikre deres egen eksistens, må de gang på gang rive nationen i stykker.

Tolv dage senere, den 27. juli 1932, i Eberswalde, erklærer Hitler i en valgtale Tysklands kaotiske og uholdbare situation og nationalsocialisternes stræben efter et stærkt og forenet Tyskland. Hitler afviser igen det parlamentariske system og hævder, at landets 34 partier kun repræsenterer deres egne klasser og interessegrupper, og kun NSDAP ser til hele nationen og folket.

Hitler siger i talen, at den demokratiske Weimar-republik har haft 13 år til at bevise sig, men ikke har kunnet vise nogle resultater for at løfte Tyskland ud af den økonomiske og sociale katastrofe. I stedet er alle klasser og interesser, på trods af Weimar-republikens 34 partier, blevet udmattede, ruinerede og bankerot med syv millioner tyskere arbejdsløse.

Hitler fortsætter med at sige, at modstandere kalder nationalsocialisterne, på grund af denne antiparlamentariske holdning, for intolerante og uvillige til samarbejde. Hitler svarer, at “vi er tolerante” og lover at “begrave alle disse (partier)” og forene Tyskland.

Fire dage senere, den 31. juli, blev der afholdt valg, hvor NSDAP for første gang blev det største parti i Tyskland med 37 procent af stemmerne. Den 5. marts vandt NSDAP en jordskredssejr ved rigsdagsvalget og dannede flertal sammen med de tysknationale. Hitler holdt sit løfte – han begravede ikke kun de demokratiske og indbyrdes skændende partier, men også arbejdsløsheden. Gennem folkets enhed kom landet på fode igen og ville på mange måder blive en mønsternation i Europa.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Noel khamo says:

    Navne med flere s’er eller med bare et s er gringoer og hulk og ødelager noget

  • Noel khamo says:

    And they belive they are the force SS and destroy things


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //