I dag rejser Mette Frederiksen til terrorstaten Israel – her er, hvad vi ved om besøget

CORONAKRISE: Torsdag d. 4 marts rejser statsminister Mette Frederiksen til Israel. På dagsordenen er blandt andet vacciner og coronapas. Men kritikken ulmer i Folketinget.

Skærmdump: Instagram

Torsdag er genåbningsforhandlingerne sat på pause for statsminister Mette Frederiksens (S) vedkommende. Hun skal nemlig til Israel sammen med Sebastian Kurz, der er Østrigs forbundskansler.

Sammen skal de mødes med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for at snakke om coronapas og særligt vacciner.

– Det helt store emne er det her samarbejde om vaccineproduktion. Det er både israelerne og danskerne interesserede i, siger Jotam Confino, der er journalist med base i Israel, til TV 2.

Det understreger statsministeren i et opslag på sin Instagram-profil. Hun har taget et billede af sig selv i flyet på vej til Israel torsdag morgen og skriver:

– Israel er lige nu det land i verden, der er absolut længst fremme i forhold til at vaccinere deres befolkning. Jeg ser frem til at lade mig inspirere af mine kollegaer, der gør sig lignende overvejelser, skriver hun.

Statsministeren har tidligere bragt et eventuelt samarbejde om at opføre vaccinefabrikker til bordet.

Herhjemme har Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på SDU, kaldt Mette Frederiksens tanker om en vaccineproduktion både “ønsketænkning” og “forhastet”.

Han sagde ved samme lejlighed, at Mette Frederiksen maksimalt kan gøre sig forhåbninger om at købe overskydende vacciner fra Israel.

 

Mette Frederiksens program i Israel:

  • Klokken 13.00: Mette Frederiksen og Sebastian Kurz ankommer til Tel Aviv.
  • Klokken 15.00: Mette Frederiksen og Sebastian Kurz møder Benjamin Netanyahu på Hotel King David i Jerusalem.
  • Klokken 16.00: Natanyahu, Kurz og Mette Frederiksen udtaler sig.
  • Klokken 16.30: Netanyahu, Kurs og Frederiksen fortsætter mødet i selskab med embedsmænd.
  • Klokken 17.40-18.00: Mette Frederiksen holder pressemøde med danske journalister.
  • Klokken 18.30: Mette Frederiksen indleder hjemtur til Danmark.

Kilder: Statsministeriet og Netanyahus kontor

 

Coronapas er på programmet

De tre regeringsledere skal også diskutere coronapas, som Israel bruger som et led i sin genåbning, mener Jotam Confino.

– Her har vi en israelsk udviklet app, hvor hver person har helt personlige informationer. Når du har fået vaccinedose nummer to, får du en kode, du logger ind med, og så står al den information, du har brug for.

– Når ens adgang til for eksempel fitnesscenteret skal autoriseres, viser du et billede af dit coronapas, siger Jotam Confino.

Det har dog mødt kritik i Israel.

– Der er en del myndigheder, der har peget på sikkerhedskomplikationer blandt andet om funktioner, der muligvis kan hackes, lyder det fra journalisten.

Regeringen præsenterede planerne om udviklingen af et digitalt coronapas for godt en måned siden. Der var udmeldingen, at det vil være klar til brug i løbet af maj.

Flere brancher har kaldet på coronapas, så restriktionerne kan lette – blandt andet luftfartsbranchen og sommerens festivaler.

 

Kritik af vaccinekøb og tidspunkt

Faktisk har hele statsministerens tur mødt modstand fra regeringens støttepartier. Særligt fordi en stor del af den palæstinensiske befolkning ikke har modtaget nogen vacciner, og alligevel har der været spekulationer om, at Danmark skal købe de overskydende.

Det er i hvert fald det, som Karsten Hønge, politisk ordfører i SF, kritiserer. Han kan ikke leve med, at hver vaccine, vi måtte få fra Israel, bliver taget fra en palæstinenser.

– Den israelske højrefløj spiller et kynisk spil. De har lavet en strategi om at vaccinere den israelske del af befolkningen. Det minder mest om apartheid, tilføjer han.

Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, siger, at han vil “have en dårlig smag i munden”, hvis vi køber vacciner, som palæstinenserne kunne få. Det undrer ham også, at Mette Frederiksen rejser derned.

– Det er fornuftigt at tage en samtale med Israel, jeg forstår bare ikke, hvorfor det ikke bliver gjort hjemmefra, siger han til TV 2.

 

Hønge: Mette F. risikerer at blive en nyttig idiot

Den del af kritikken, der omhandler køb af overskydende vacciner, er muligvis skudt ved siden af, siger Jesper Vestergren, der er politisk analytiker hos TV 2.

– Det er ikke nødvendigvis køb af israelske vacciner, der er i udsigt. Det handler mere om planer for at opskalere en produktion, lyder det.

– Det handler også om at sende andre signaler, blandt andet om at signalere til EU, at det ikke er holdbart med vaccinesituationen. Vi venter alle sammen på at blive stukket, så vi kan komme ud af det her restriktive bur.

Samtidig står Benjamin Netanyahu over for et valg, og derfor er det ifølge Jotam Confino en “PR-mulighed” for ham at få besøg af to statsledere.

Det harcelerer Karsten Hønge også over. Han kalder det “et forunderligt tidspunkt at vælge at tage derned og blive et stunt i Netanyahus valgkamp”.

– Han har mistet sin allerbedste ven i Trump og søger nu efter andre måder at fremstå som en stor leder. Og så er det Danmarks statsminister, der tager derned. Helt ærligt, hun risikerer at blive en nyttig idiot i Netanyahus benhårde højrekampagne, siger Karsten Hønge.

TV 2s politiske analytiker er enig med Karsten Hønge i, at det er en stærkt højreorienteret politiker, hun skal besøge.

– Netanyahu tilhører den hårde højrefløj og har været en af Donald Trumps største støtter, så det er en hardliner, Mette Frederiksen bliver sat i bås med, siger Jesper Vestergren.

Men Israels aggressive vaccinationsprogram inspirerer Mette Frederiksen, fortæller han. Der er givet 96 ud af 100 vaccinedoser i Israel.

Israel indgik nemlig en aftale med Pfizer om vacciner i bytte for israelernes sundhedsdata.

Mette Frederiksen ankommer til Israel klokken 12.00 dansk tid torsdag.

Kilde:
TV2


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //