J.K. Rowling anklaget for antisemitisme

JØDESPØRGSMÅLET: Den jødiske talkshowvært Jon Stewart (født Leibowitz) og flere jødiske organisationer, fordømmer nu Harry Potter-filmserien i forbindelse med 20-års jubilæet. De mener, at der er jødiske stereotyper i Harry Potter-universet. Det gælder især Gringotts Bank, hvor de ansatte ifølge Leibowitz og de øvrige jødiske organisationer fremstår som »antisemitiske karikaturer«.

Goblin fra Gringotts Wizarding Bank.

J. K. Rowling, forfatteren til Harry Potter-bøgerne, har længe været et yndet hadeobjekt, især på grund af hendes videnskabelige syn på køn og transseksualitet. Forfatteren var nemlig kommet til at sige, at »fødselspersoner« var en dårlig betegnelse, så længe der stadig er noget der hedder »kvinder«, og ved ikke at bruge det sidstnævnte udtryk, nedgraderede man kvinder og deres status, og at udtrykket dermed de facto baserede sig på kvindehad. Tidligere på vinteren faldt en af ​​filmuniversets stjerner, Emma Watson, også i unåde, da hun udtrykte solidaritet med palæstinenserne, og på baggrund heraf, blev hun beskyldt for at være antisemitisk.

Med det netop afsluttede 20-års jubilæum for den første Harry Potter-film er det dog selve filmatiseringen af bøgerne, der nu er under anklage. I disse mener flere jødiske individer, medier og organisationer altså at kunne se noget, som de omtaler som »antisemitiske karikaturer«, og det drejer sig især om goblinerne i Gringotts Wizarding Bank.

Leibowtiz er også indigneret over, at ingen under visningen af ​​filmen påtalte denne, for ham, åbenlyse antisemitisme, første gang han var inde at se den: »Det var en af ​​de ting, hvor jeg lagde mærke til goblinerne på skærmen og forventede, at publikum råbte, hvad fanden! Har hun i denne verden af ​​hekseri lige smidt nogle jøder ind for at drive en underjordisk verdensbank? Men alle kaldte dem i stedet »troldmænd!«.

Flere jødiske personer udtrykker det jødiske samfunds samlede holdning til J. K. Rowling. Journalisten Evelyn Frick udtaler blandt andet, at hun konstant balancerer mellem at føle et kærlighedsforhold til Harry Potter, samtidig med at hun anerkender den påståede tilsigtede og utilsigtede »skade«, som J. K. Rowling har påført folk, og som »har skændet dette gode minde« som filmkarakteren gav hende i barndommen.

Kilder:
JTA
Alma
RT


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //