Joe Biden korrigeret af egen stab efter sin tale i Warszawa

USA: I en forvirret tale sidste lørdag fastslog præsident Biden, at Putin »ikke kan blive siddende«, advarede Rusand mod at »røre en millimeter af NATO’s områder« og hyldede den ukrainske præsidents jødiske etnicitet.

USA’s præsident Joe Biden. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).

I en tale holdt i Warszawa sidste lørdag kommenterede den amerikanske præsident Joe Biden sin russiske kollega Vladimir Putin med følgende ord:

– For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten.

Det Hvide Hus så sig hurtigt nødsaget til på en eller anden måde at »tydeliggøre« præsidentens ord, hvilket skete i form af en officiel erklæring:

Joe Biden opfordrede ikke til et regimeskifte i Rusland, da han lørdag sagde, at den russiske præsident Vladimir Putin »ikke kan blive ved magten«.

Desuden står der:

Præsidentens pointe var, at Putin ikke kunne få lov til at udøve magt over sine naboer eller regionen.

Kreml har også kommenteret Bidens udtalelse:

– Biden har ikke ret til at udtale sig om det. Ruslands præsident er blevet valgt af russere, siger talsmand Dmitry Peskov til Reuters.

 

Ikke den eneste fejl

I sin udtalelse om krigen i Ukraine i lørdags fremsatte en åbenlyst forvirret Biden en række fordømmelser og trusler mod Kreml.

Ifølge Biden forsøger Putin at forgribe sig på demokrati i udlandet, hvilket han også hævder, at Putin allerede har gjort i sit eget land.

Putins beskrivelse af sin krigsindsats i Ukraine blev af Biden beskrevet som «en uanstændig løgn».

Om den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj sagde Biden:

– Præsident Zelensky er demokratisk valgt. Han er jøde. Hans fars familie døde i Holocaust, og Putin har den frækhed at tro, at den stærkes ret hersker.

Kremls analyse af NATO’s ekspansion som imperialistisk aggression havde til formål at destabilisere Rusland, afviste Biden med disse ord:

– Ingen er længere fra sandheden, NATO er en forsvarsalliance.

Den amerikanske præsident hævdede, at Ruslands invasionskrig i Ukraine havde gjort »den vestlige verden mere forenet end nogensinde« og hævede hans stemme markant med ordene:

– Tænk ikke engang på at røre en millimeter af NATO’s områder!

Biden roste i talen Vestens økonomiske sanktioner mod Rusland, som ifølge ham både reducerede landets militære kapacitet og påvirkede befolkningen på forskellige måder.

– 200.000 mennesker siges allerede at have forladt landet. Der er et »brain drain« (kompetenceflugt fra Rusland) i gang, sagde Biden, før han konkluderede ovenstående kommentarer om nødvendigheden af ​​den russiske præsidents tilbagetræden.

Læs også:
Joe Biden taler om en »ny verdensorden«

Kilder:
SVT
Aftonbladet


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //