Jøder og muslimer markedsfører deres slagtemetoder på EU-konferencen

EU: Til sammenkomsten torsdag blev jødiske og muslimske ledere inviteret til at »diskutere kødproduktion« – ifølge nogle »et skridt fremad på vejen til at sikre religionsfrihed«.

En kylling slagtes i overensstemmelse med shechita. Foto: Yofial (CC BY-SA 3.0).

Ved et arrangement torsdag, indkaldt af Europa-Kommissionens »koordinator for bekæmpelse af antisemitisme«, Katharina von Schnurbein, fik »jødiske og muslimske repræsentanter« mulighed for at argumentere for rituel slagtning. Ud over de såkaldte repræsentanter skal omkring 30 EU-embedsmænd og omkring 20 »samfundsledere« have været til stede.

Rabbiner Menachem Margolin, som leder den Bruxelles-baserede European Jewish Association, og selv var en hyppig taler ved begivenheden, siger, at torsdagens konference tilbød jøder »en platform«.

»Vi har haft sessioner før i EU, hvor fortalere forsvarede shechitah«, skriver han i Jewish Telegraphic Agency (JTA) og fortsætter:

Torsdagens begivenhed var den første, der var designet til at give os en platform i stedet for blot at få os til at komme og tale sammen med mennesker med modsatrettede synspunkter.

Shechitah og zabiha, henholdsvis de jødiske og muslimske metoder til at slagte dyr, indebærer unødvendig lidelse fra forsvarsløse dyr, da begge metoder involverer at skære halsen over uden forudgående bedøvelse, hvorefter dyret langsomt bløder ihjel.

 

Voksende modstand

I de senere år er modstanden mod både shechitah og zabiha steget i en række vestlige lande. Da jødiske samfundsledere anfægtede forbuddet i to af Belgiens tre stater ved EU-Domstolen i 2021, led de et nederlag, da domstolen stadfæstede forbuddene. Israels ambassadør i Belgien brølede og kaldte dommen »et katastrofalt slag for jøderne og det jødiske liv i Europa«.

Dommen tilføjede Belgien til rækken af ​​EU-lande, hvor rituel slagtning formelt er ulovlig: Danmark, Sverige, Finland, Estland og Slovenien. I 2011 kom Holland kortvarigt med på listen, men det hollandske senat ophævede forbuddet i 2012 med henvisning til religionsfrihed. Polen forbød også rituel slagtning i 2013, men har siden »nedskaleret« forbuddet til kun at dække kød til eksport.

Rabbiner Margolin mener, at EU indtil nu har optrådt antisemitisk, men at de nu ser ud til at blive mildne.

– Mens alt dette skete, ignorerede EU-embedsmænd, som ikke er blege for at kritisere individuelle medlemslande i visse spørgsmål, dybest set vores bønner om indgriben i kødspørgsmålet, sagde han ved torsdagens diskussion og fortsatte:

– Netop det faktum, at EU endelig har besluttet at skabe et arrangement, der fokuserer på at forsvare religiøs slagtning, eller i det mindste høre sagen om det, er et opmuntrende første skridt på en vej, som skal føre til en lovgivning, hvor mindretallenes rettigheder til at fortsætte med at udøve deres religionsfrihed fastslås.

Von Schnurbein, der i 2015 blev EU-Kommissionens første koordinator for bekæmpelse af antisemitisme, har holdt lav profil i »shechitah«-spørgsmålet i det meste af sin periode, men har siden EU-domstolens dom i 2021 vedrørende forbuddene i Belgien i stigende grad fatte mod. I januar sagde hun under et EU-møde, at forbuddene risikerer at male jøder og muslimske minoriteter som »middelalderlige«.

»Det faktum, at Katharina var initiativtager til denne begivenhed, er også betydningsfuld, fordi den korrekt rammer debatten om at forbyde shechitah i diskussionen om antisemitisme«, kommenterede Rabbi Margolin torsdag.

Shimon Cohen, leder af den britisk-jødiske lobbygruppe Shechitah UK, henviste ikke utilsigtet til forbindelsen mellem »antisemitisme« og forbuddet mod religiøs slagtning under sin tale ved begivenheden torsdag. Han bemærkede, at det første forbud mod shechitah i Europa fandt sted i Schweiz i det 19. århundrede »for at gøre landet mindre gæstfrit over for jøder, der flygtede fra pogromer i Rusland«.

 

Tal om »nazisme«, sammenligning med bøjede knæ

Ja, USA’s »antisemitisme-vagthund« Deborah Lipstadt deltog selv i torsdagens debat. Hun understregede i sin tale, at »nazisterne« på et tidligt tidspunkt »indførte et forbud mod kosher-slagtning« og hævdede, at USA faktisk anerkender vigtigheden af ​​at tillade rituel slagtning. Hun opfordrede også europæiske lovgivere til at gøre undtagelser for religiøse grupper i al lovgivning relateret til kødproduktion.

I sine bemærkninger på konferencen argumenterede lobbyisten Cohen for, at eksisterende love om religionsfrihed ikke er nok til at sikre, at shechitah forbliver lovlig. Og han sammenlignede rituel tortur af dyr – med at knæle.

– Religionsfrihed var designet til mennesker, der tror på ting, ikke for mennesker, der gør ting, sagde han og fortsatte:

— Og shechitah er en positiv praktisk handling som en del af vores tro. Sådan ville det også være for kristne at knæle, og ideen om at forbyde knæling ville være umulig. Jeg håber, at dette møde kan være det første skridt mod at sikre, at der ikke bør være nogen bestemmelse i EU-lovgivningen, der forbyder shechitah, argumenterede den jødiske lobbygruppeleder ved torsdagens arrangement.

 

Shechita og dhabiha

Shechita henviser til proceduren for slagtning af pattedyr og fugle i overensstemmelse med kashrut (de jødiske kostlove). Shechita-proceduren går ud på at skære dyrets luftrør og spiserør over med et vandret snit, hvorefter blodet drænes, indtil døden indtræffer. Dyret er ikke bedøvet før indgrebet, da jøder mener, at dyret automatisk bliver bedøvet på grund af iltmangel, før blodudtagningen begynder.

Med dhabiha menes slagtning ifølge islamisk lov. Ifølge sharia-loven skal slagtning af dyr følge en foreskrevet metode, for at kødet er halal. Ordet halal refererer derfor ikke til selve slagtningen, men til den tilstand, der opnås ved foreskrevet slagtning. Ordet halal-slagtning svarer derimod til dhabiha. Denne form for rituel slagtning udføres, i lighed med jødisk shechita, gennem et vandret snit i dyrets hals, der er lavet således, at alle fire store blodkar i halsen skæres over samtidigt. Blodtrykket i hjernen falder derved til nul på få sekunder. Ifølge troen frigør den iltmangel, der så opstår i hjernen, dyret fra alle smertefornemmelser.

Læs også:
Dagens video: Kosherslagtning – dyreplageri efter jødisk skik
Nationalsocialisterne indfører dyrebeskyttelseslove i Tyskland


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Generalen says:

    Jeg er udlært slagter for 40 år siden og metoden er der ikke noget galt med. Sådan blev alle dyr slagtet førhen. Det er det at de roder religion ind i det, der er forkert.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //