Jødisk kapitalfond opkøber hundredvis af lejemål i København

JØDISK MAGT: Den jødiske kapitalfond Blackstone opkøber hundredvis af lejemål på Frederiksberg i København, skræmmer gamle lejere ud og sætter huslejen op. 

Der er givet håndslag på en enorm ejendomshandel på Frederiksberg i København, hvor den jødiske kapitalfond Blackstone ifølge DR Nyheders oplysninger har givet tilsagn om at betale 924 millioner kroner for 440 attraktive lejligheder på det ydre Frederiksberg.

– Vi har virkelig arbejdet meget for vores økonomi og har haft forskellige håndtag at dreje på. Ét af dem var at afhænde nogle af ejendommene i vores portefølge, fortæller Flemming Brank (K), der er formand for Frederiksberg Boligfond, som ejer over 2.000 lejemål på Frederiksberg.

– Blackstone kom ind og bød en fornuftig pris, som gav os nogle strategiske muligheder, og så slog bestyrelsen til, siger han.

Brank er udpeget af Frederiksberg Kommune, hvor han sidder i kommunalbestyrelsen for Konservative.

Buy it, fix it, sell it

Handlen sender nu 440 lejemål i hænderne på verdens største ejendomsforvalter, Blackstone, som opererer under mottoet ‘Buy it, fix it, sell it’.

– Vi havde ind til det sidste håbet på, at der blev sat en kæp i hjulet på den her handel. Men nu er vi nået til et point of no return, og dermed kan vi se ind i, at Blackstone bare kommer til at gøre, som de plejer at gøre, siger Søren Berg, der er formand for beboerforeningen i den Sønderjyske By, som omfatter 330 lejemål i idyllisk lyserød kulisse på Frederiksberg i København.

Og Blackstone plejer at gøre alt for presse profitten i vejret, lyder beboerformandens bekymring:

– De har over 50 sager i huslejenævnet. Og vi kan se, at de gør alt, hvad de kan, for at skræmme gamle beboere ud og sætte huslejen op, siger Søren Berg.

Opkøbet af Danmark tager fart

Blackstone er en af flere pengestærke, udenlandske investorer, som de senere år har meldt sig på det danske ejendomsmarked. På bare fem år er mængden af udenlandsk kapital, som tilflyder danske investeringsejendomme, mere end 10-doblet.

I 2017 købte udenlandske investorer danske ejendomme for over 50 milliarder kroner og udgjorde dermed over halvdelen af alle investeringer i danske ejendomme, viser tal fra rådgivningsfirmaet Cushman & Wakefield.

I 2012 købte udenlandske investorer danske ejendomme for 4,4 milliarder kroner. Sidste år var det tal steget til knap 50 milliarder kroner.

Klik for at forstørre. Skærmbillede fra dr.dk

De sidste to år har ikke mindst Blackstone været på opkøbsridt i København, hvor kapitalfonden har købt beboelsesejendomme for over syv milliarder kroner.

Men lejerne i de over 140 ejendomme, som Blackstone nu ejer i København, kan være ganske rolige, forsikrer den amerikanske kapitalfond:

– Vi er dybt engagerede i at være langsigtede og ansvarlige ejere af vores københavnske ejendomme til gavn for alle. Det betyder, at vi opretholder den højeste kvalitet af service, samtidig med at vi overholder lokale regler og politikker i samarbejde med beboere og omgivende samfund, lyder det i et skriftligt svar fra Blackstone.

Dermed skal beboerne heller ikke frygte, at huslejen bliver skruet op fra den ene dag til den anden.

– Lejerne har intet at bekymre sig over. Vi er optaget af at være åbne, gennemsigtige og i regelmæssig kommunikation med vores beboere, skriver Blackstone.

Ekspert: København ændrer sig

Beboerne i Den Sønderjyske By hører til blandt en uddøende race i de store danske byer, som betaler en meget lav leje.

Lejeniveuaet er reguleret gennem den såkaldte boligreguleringslov, som er på sigt helt vil forsvinde, forklarer ekspert.

– Folk herude er usædvanligt heldige. Men de vil forsvinde, det ser vi overalt. At den her type lejlighed, den bliver istandsat og bliver flyttet over til det lejedes værdi, siger Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

I 2000 indførte landspolitikerne en særlig paragraf i boligreguleringsloven, som betyder, at en lejlighed ved ‘en gennemgribende renovering’ kan flyttes over i den almindelige lejelov, hvilket giver mulighed for et gevaldigt løft i lejeniveauet.

– Huslejen vil stige markant. De første lejligheder, der blev sat i stand, de steg med 70 procent på landsgennemsnit. Mit bud er, at lejlighederne herude vil stige med mellem 50 og 70 procent. Og jeg kan garantere dig, at der mange mennesker udefra, som vil betale det, fordi hvad er alternativet for dem? lyder det fra Curt Liliegreen.

Og det er netop strategien, fortæller Curt Liliegreen; at flytte lejlighederne fra boligreguleringsloven over i lejeloven, hvorved det årlige afkast på ejendommene vil stige markant. Og det vil ejendommenes værdi dermed også:

– Det smarte er, at du ikke skal investere ret mange penge per lejlighed for at gøre det, og du får en ret voldsom huslejestigning, siger han.

Typisk svarer en gennemgribende renovering til en investering på 250.000 kroner i køkken og bad.

Hvor nye lejere kommer til at mærke huslejestigningerne, har Liliegreen ikke ondt af de mennesker, der nu bor for omkring 5.500 kroner om måneden for 90 kvadratmeter i Den Sønderjyske By på Frederiksberg i København.

– De er i virkeligheden heldige. Der, hvor man kan lave huslejestigninger, er, når man laver mindre istandsættelser, og der er tale om en begrænset stigning, der svarer til ydelsen på et realkreditlån for at finansiere forbedringsarbejdet.

– Det er en misforståelse, hvis de tror, at Blackstone bare kan sætte huslejen op. Det kan ikke ske, uden de fraflytter, siger han.

Kilder:
DR


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • (((Kapitalfond)))

  • Dissident Daisy says:

    🤐

  • Lejere bliver tilbudt en fraflytningssum, derefter foretages en minimumsforbedring og huslejen fordobles til nye lejere.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //