Jødisk magtbevægelse forfærdet over nygammel påsketradition i Polen

JØDISK MAGT: Den jødiske verdenskongres er forfærdet over, at polakkerne har genoplivet en gammel påsketradition, hvor man brænder en dukke, der forestiller Judas Iscariot.

Dukken som forestiller Judas Iskariot ligner alt for meget en ortodoks jøde for at det kan være kosher, mener den jødiske magtbevægelse.

I Polen er en gammel påsketradition genoplivet, nemlig den tradition hvor man laver en dukke, som forestiller Judas Iscariot – som ifølge den kristne legende forrådte Jesus for 30 sølvmønter – for siden at mishandle og sætte ild til dukken.

Judas er i kristendommen blevet synonymt med forræderi og opfattes som den laveste form for menneske.

Traditionelt er Judas blevet afbildet med lang næse og proptrækkerkrøller, som ifølge den jødiske magtbevægelse er en “antisemitisk stereotyp”, som minder om en ortodoks jøde.

– Jøderne er dybt forstyrrede af genoplivningen af ​​denne slags gyselige middelalderlige antisemitisme, beklager jøden Robert Singer, leder af den jødiske verdenskongres, i en udtalelse.

Den katolske kirke i Polen har også fordømt hændelsen, såvel som landets indenrigsminister, som kalder det “idiotisk”. Men dette har ikke stoppet indbyggerne i byen Pruchnik, som på langfredag sammen ​​udførte ceremonien kaldt “Dommen over Judas” på ​​Johannes Paulus II’s gade.

Dukken blev hængt på en pæl med et skilt rundt om halsen, hvor der stod “Judas 2019 – forræder!”. Derefter pillede de dukken ned, slæbte den gennem byen og pryglede den 30 gange, før den blev halshugget og endeligt brændt af under folks jubel.

Indbyggere i den polske Pruchnik prygler og brænder Judas-dukken.

I modsætning til hvad chef for den jødiske verdenskongres, Robert Singer, hævder, stammer traditionen tilbage fra det 18. århundrede, hvor man også benyttede sig af chancen for at gå løs på virkelige jøder under ceremonien. Men under det kommunistiske styre i Polen døde traditionen, for i de senere år at været blevet genoplivet – indtil videre uden de pogromiske elementer.


Polakker i byen Pruchnik gennemfører ceremonien “Dommen over Judas” på langfredag.

I en artikel trøster jødiske DN, at antisemitismen trods alt er “værre” i andre europæiske lande end i Polen.

“I dag lever færre end 10.000 jøder i Polen. Antisemitiske forbrydelser forekommer, men efter alt at dømme i mindre skala end i vesteuropæiske lande som Tyskland og Frankrig. Af 624 hadforbrydelser rapporteret i 2017, var 78 målrettet jøder – sammenlignet med 123 mod muslimer”, skriver DN.

Kilder:
WJC condemns Polish folk tradition of burning effigy as anti-Semitic
Polish town burns Judas effigy resembling Orthodox Jew
Påskfirande startar debatt om antisemitism i Polen


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • “Jøden skriger af smerte,alt imens han tæsker løs på dig”-
  polsk talemåde.

  • Fardaus says:

   Jøder vil aldrig lærer, hvorfor folk hader dem. Jøder vil bare gerne skrige anti-semitisme hele dagen.

 • Thomas Ploug says:

  De elsker den der offer mentalitet de jøder


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //