Julefest i det nationalsocialistiske Tyskland

HISTORIE: Julen i det nationalsocialistiske Tyskland var både en familiær begivenhed og en højtid i folkefællesskabets tegn.

Julefesterne i det nationalsocialistiske Tyskland adskilte sig på flere måder fra nutidens vestlige julefejring. Selvom de tyske familier fejrede jul som sædvanligt i deres hjem, lagde ledelsen vægt på, at julefejringen også var en begivenhed for hele det tyske folk.

I fredsårene, hvor tyskerne stadig var fattige efter Weimar-republikkens kaotiske styre, blev der afholdt julegaveindsamlinger til fattige tyske børn. I krigsårene blev nære og kære opfordret til at sende hilsener til de tyske soldater ved fronten, så de vidste, at de derhjemme tænkte på dem.

I 2009 offentliggjorde Life Magazine farvebilleder fra en julefest i det nationalsocialistiske Tyskland, der siges at være taget af Hugo Jaeger; en af ​​Adolf Hitlers personlige fotografer. Fejringen fandt sted i 1941 i München, og foruden Hitler og partiledelsen var  højere officerer og officerkadetter fra SS til stede.
Hitler deltog i flere af julefejringerne. Nedenfor ses billeder fra en fejring i 1940 med medlemmer af Waffen-SS.


Mens julefejringerne var folkelige (i betydningen festlige) blev de også benyttet til at understrege alvoren i situationen som Tyskland befandt sig i, og for at tjene folkefællesskabet. Nedenfor vises en indsamling af mad til fattige tyskere:

Nedenfor ses et billede af Joseph Goebbels som funktionær ved en indsamling af julegaver til børn i Berlin i 1936. I krigsårene holdt Goebbels årlige juletaler, der hovedsagelig handlede om soldaterne ved fronten og opfordrede til at »udtrykke vores kærlighed til hinanden og vores tro på alt, hvad der holder os sammen«.

Udryddelse af arbejdsløshed: Autobahn-arbejdere ved en julefejring i 1938.

I årene 1941–1944 udgav Goebbels’ kulturministerium en årlig julebog, »Deutsche Kriegsweihnacht«(Tysk krigsjul) med opfordringer til at sende hilsener til de tyske soldater ved fronten. Bøgerne var illustreret med billeder og passende citater eller digte. Webstedet German Propaganda Archive har oversat udgaven fra 1944 til engelsk. Nedenfor samles soldater omkring et lille juletræ i deres bunker og læser et brev fra en soldats kone, der slutter med følgende budskab:

And so, like millions of women today, the light of my heart shines forth with joy and love, illuminating the front, brightening the year’s longest night, in which you stand watch and fight for us. That light is within us, and will give us all the strength to find our way to a fresh spring. That is my firm, unshakable faith.

Illustration til teksten ovenfor.

NS-Dokumentationszentrum, som stadig er et statslig tysk projekt for at dokumentere nationalsocialismen i Tyskland, har samlet andre billeder fra julefejringerne, hvor glitrende julepynt er blevet erstattet med imiterede håndgranater og jernkors, som en påmindelse om det helvede familiernes fædre gennemgik.

Mange af de kristne symboler var erstattet med nordiske symboler og hagekors. En interessant ting er, at Reichführer-SS Heinrich Himmler i 1936 arrangerede en julefest, som blev kaldt »Julfest« på tysk, for SS-medlemmer. Til disse julefester blev der blandet andet lavet julelygter/lanterner, »Julleuchter«, som blev givet til SS-medlemmer til stede.

SS-julelanterner i midten.

Udformningen af disse julelygter siges at være oprindeligt kommet fra Halland i Sverige, fra julelanterner, der fandtes der i slutningen af ​​det 18. århundrede, omtalt i det svenske tidsskrift Runa i det 19. århundrede og via omveje fundet vej til det nationalsocialistiske Tyskland. Lanternen er prydet med Hagal-runen, og Himmler forklarede betydningen af ​​julelanternen som følger:

Dens hjerte repræsenterer hjerte og hjem, og Hagal-runen fred gennem sejr […] Ligesom vores forfædre aldrig lod gløden i deres hjerter slukke, så må vores julelanterne altid brænde. Derfor bliver det et symbol på det aldrig-døende sollys.

Der blev også lavet julefesttallerkner.

Julefestbogen for SS-medlemmer.

 

Andre billeder:

Fra bogen »Tysk krigsjul 1944«.

Nissen med tyske officerer, 1944.

Bjergjægere.

Opskrift på julebag.

Hitler ved et juletræ. Fra »Tysk krigsjul 1944«.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • Glæder mig til modstandsbevægelsen engang skal stå for sådan noget


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //