København bombes af de allierede – 123 civile dør

DAGENS DATO: På denne dag i 1945 blev Shellhuset i København bombet af britiske fly. 86 skolebørn døde i bombningen.

Mosquitoattack-vi

Om morgenen den 21. marts lettede 20 Mosquito-fly fra no. 2 Light Bomber Group fra deres baser i England for at udføre »Operation Karthago«. Målet var at bombe Shellhuset i København, der fungerede som hovedkvarter for Gestapo i Danmark. Operationen var tophemmelig, og de britiske RAF-piloter var først blevet orienteret om den samme morgen.

shellh2Flyet brugt til dette angreb blev kaldt de Havilland Mosquito og var et let angrebsfly. Disse fly blev hovedsageligt brugt til jordstøtte og bombning, når der var behov for lidt mere præcision. De angreb normalt fra en meget lav højde. Efter takeoff delte de 20 Mosquito-fly sig i tre bølger og fulgte forskellige ruter til målet. De medbragte 44 stk. 250 kg bomber. Kun én af disse bølger fulgte den planlagte rute og nærmede sig København fra den rigtige retning. Da den første bølge passerede en godsplads, ramte et af flyene en lygtepæl i 30 meters højde. Bomberne, som flyet bar, blev løsnet ved sammenstødet og ramte en beboelsesbygning nær en skole. 11 mennesker døde.

Resten af ​​den første bølge fandt det påtænkte mål og kastede bombelasten på Shellhuset. I alt blev Shellhuset ramt af 8 bomber og dræbte cirka 50 tyske soldater og lige så mange civile danskere. Et mindre antal fanger blev også dræbt.

Da den anden bølge fløj ind over København, kom der kraftig røg fra det nedstyrtede fly over byen. Dette resulterede i en forveksling. En række af flyene i anden bølge kastede deres bombelast på Jeanne d’Arc-skolen, hvor over 450 børn var. Da den tredje bølge af fly ankom, var skolen allerede i brand, men det skulle få endnu mere katastrofale konsekvenser, da alle de angribende Mosquito-fly undtagen ét kastede deres bombelast på skolen.

I alt 123 civile døde i angrebet, hvoraf 86 var børn.

Mindesten for de dræbte børn.

Uheld eller ej, var de allierede ikke kendt for at forsigtige med civileliv, når de opererede i fjendtlige lande. Måneden før havde briterne og amerikanerne bombet Dresden, en tysk by uden militær betydning, med det formål at sprede så meget terror og panik blandt civilbefolkningen som muligt. Winston Churchill var direkte ansvarlig for bombningerne i Dresden (men forsøgte senere at tage afstand fra dem) sammen med RAF-kommandøren Sir Arthur »Bomber« Harris, også kaldet »Butcher Harris« af nogle. 

Den cyniske befälhavaren brydde sig inte om civila dödsoffer så länge de ”hjälpte till att bevara livet för allierade soldater”.

Den kyniske kommandant var ligeglade med det civiletab, så længe de »hjalp med at bevare de allierede soldaters liv«. Harris har blandt andet sagt, at han »ville have ødelagt Dresden igen«.

RAF’s egen artikel om bombningen af ​​København omtaler de en »uheldig hændelse«, men nævner intet om de civile, der blev slået ihjel af bomberne.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //