Krigen i Ukraine – dag 2
Opdateres løbende

UDLAND: Nordfront følger dagen igennem udviklingen i Ukraine, som i går blev genstand for en russisk invasion.

Ukrainske styrker. Foto: Nordfront/Modstandsmedia.

I går invaderede Rusland nabolandet Ukraine. Nordfront fulgte udviklingen i løbet af dagen, hvor landet blev angrebet fra den hviderussiske grænse, den russiske grænse i nordøst, de russisktalende udbryderrepublikker i sydøst og fra den russisk-kontrollerede Krim-halvø i syd.

I slutningen af ​​dagen var situationen i det væsentlige som følger:

Russiske tropper nåede de sydlige byer Kherson og Nova Kakhovka, hvor broer over Dnepr-floden er placeret. Ukrainske styrker skulle derefter angiveligt befinde sig omkring Kherson og vest for byen Melitopol for at møde angrebet.

Situationen i øst omkring udbryderrepublikkerne ser ud til at være roligere på den ukrainske side sammenlignet med andre steder.

I nordøst havde angreb på Kharkiv fundet sted fra Rusland, men sidst på dagen så ukrainerne stadig ud til at kontrollere byen. Byen Sumy, 150 km nordvest for Kharkiv, blev angrebet af russiske styrker, og i nat foregik der stadig nogle kampe i byen.

Omkring byen Chernihiv nord for Kiev på den østlige side af Dnepr ser det ud til at have været mere roligt.

Russiske angreb fra hviderussisk territorium har også fundet sted, blandt andet skal russiske styrker have besat området omkring Tjernobyl-atomkraftværket. Russiske luftindsatte styrker kontrollerede også i går den internationale lufthavn i Hostomel 17 kilometer nordvest for Kiev, men ifølge ukrainske oplysninger er lufthavnen blevet generobret siden i aftes.

 

Situationen her til morgen:

Byen Konotop, der ligger mellem Sumy og Chernihiv, siges at være omringet. Angreb fra Tjernobyl nord for Kiev er også blevet nævnt.

Ved midnat blev der også annonceret generel mobilisering i Ukraine.

Senere samme aften blev mål i hovedstaden Kiev ifølge ukrainske medier angrebet.

 

Opdatering 07:00

Ifølge ubekræftede oplysninger er russiske styrker nået til Melitopol i den sydlige del af Krim-halvøen.

En bro over floden Tetriv nordvest for Kiev siges også at være blevet sprængt i luften. Oplysningerne kommer fra Ukraines generalstab.

 

Opdatering 08:00

Ukrainske data om kampe nær Hostomel. Russiske kampkøretøjer siges at stå i brand, hvilket skulle betyde, at russiske landtropper er kommet ind i det område, der tidligere blev angrebet med en luftindsat enhed.

Der er også rapporter om angreb på byen Chernihiv, som Ukraine hævder at have stoppet.

 

Opdatering 08:30

Russiske soldater siges at have kapret nogle ukrainske militærkøretøjer. De er nu på vej til Kiev.

 

Opdatering 08:45

Anton Herashchenko i Ukraines indenrigsministerium blev her til morgen citeret i flere medier, da han sagde, at russiske angreb på Kiev forventes i løbet af dagen, og at de vil forsvare byen.

Ifølge flere medier lignede viceforsvarsminister Hanna Malyars budskab, nemlig at russiske tropper kan forventes at nå områder lige uden for byen i dag.

 

Opdatering 09:30

Ifølge ukrainske oplysninger skal russiske tropper findes i Obolon, som ligger inden for Kievs bygrænse. Borgerne opfordres til at lave molotovcocktails.

Det kan være en gruppe soldater, der tidligere har kapret ukrainske militærkøretøjer. Ifølge oplysninger, der kommer fra viceforsvarsminister Hanna Maylar, påstås disse russere at være blevet neutraliseret.

Videoen nedenfor siges at være fra Obolon:

Oplysninger om, at en russisk luftbase i Millerovo blev ramt af et ukrainsk missil, blev spredt i løbet af formiddagen.

 

Opdatering 10:00

En besked på en pro-russisk Telegram-kanal indikerer, at det russiske angreb fra Krim-halvøen kan være gået i stå, eller i det mindste kan det opfattes som sådan.

To my great regret, the Crimean version did not work out. The command of the Armed Forces of the Russian Federation avoided strikes on the manpower of the Ukrainian army, tried to minimize losses and destruction of infrastructure. This led to additional losses for themselves. I think they’ve moved on to a tougher version now. Now the operation will bring more deaths. And this is a great grief. Very sorry for them.

 

Opdatering 10:15

Et militærkøretøj, der ser ud til at have kørt over en bil – angiveligt med førere og passagerer – blev filmet i Obolon i det nordlige Kiev. Ifølge nogle oplysninger skal køretøjet være ukrainsk, mens andre oplysninger hævder, at dette køretøj er et af dem, der er kapret af russiske soldater.

 

Opdatering 11:00

Fredag ​​sagde Zelensky, at han var klar til at tale med Putin, rapporterer RT.

– Vi er ikke bange for Rusland, vi er ikke bange for at tale med Rusland, tale om alt: Sikkerhedsgarantier for vores land og en neutral status. Men vi er ikke en del af NATO nu – hvilke sikkerhedsgarantier vil vi have? Hvilke lande vil give disse garantier?

Opdatering 11:25

Oplysninger om, at byen Konotop i det nordøstlige Ukraine er blevet erobret af russiske styrker, blev spredt i løbet af formiddagen.

Opdatering 11:35

Russiske styrker er som bekendt i nærheden af ​​Kiev, og er nået til den vestlige side af Dnepr-floden. På den østlige side skulle det endnu ikke være lykkedes at komme forbi byen Chernihiv.

Opdatering 12:00

Ifølge CNN, hvis journalister har besøgt stedet, holder ukrainske tropper nær Kherson holder stillinger ved broen over Dnepr-floden. Russiske styrker er at finde på den anden side af floden.

Samtidig er omkring 18.000 automatiske våben blevet distribueret til reservister alene i Kiev-regionen siden begyndelsen af ​​invasionen.

Opdatering 13:40

Det russiske forsvarsministerium hævder, at russiske styrker har blokeret Kiev fra vest, rapporterer flere medier.

Russerne har desuden meddelt, at de ikke vil skyde mod boligområder.

Opdatering 18:45

I løbet af eftermiddagen rykkede russiske styrker frem i flere dele af Ukraine. Ifølge det russiske forsvarsministerium har russiske styrker afskåret byerne Sumy og Konotop i det nordøstlige Ukraine, det rapporterer nyhedsbureauet Interfax.

Forsvarsministeriet hævder endvidere, at det med succes har slået 211 ukrainske militærmål ud.

Tidligere i dag meddelte den israelske premierminister Naftali Bennet, at den jødiske stat vil støtte Ukraine med humanitær hjælp.

Ifølge en nyhedsopdatering fra SVT blev et moldovisk tankskib ramt af et missil. Skibet siges at have sejlet i Sortehavet, nær den ukrainske kystby Odessa. To besætningsmedlemmer siges at være alvorligt såret.

Opdatering 18:55

Krigsalliancen NATO-medlemslande holdt fredag ​​fællesmøde. I en erklæring sagde NATO, at det ville sende flere tropper til deres østligste medlemslande.

Erklæringen nævner ikke, hvilke konkrete lande der skal styrkes, men det kan for eksempel være de baltiske lande, Polen, Slovakiet, Rumænien og/eller Bulgarien.

Opdatering 19:00

De ukrainske myndigheder oplyser, at de har kontrol over situationen i landet.

Ruslands idé er at skabe kaos og udpege en midlertidig administration, siger den ukrainske præsidents rådgiver,  Mykhailo Podolyak, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De værst ramte byer er Kharkiv, Sumy og Yug, tilføjer Podolyak.

Opdatering 19:30

Ukraines indenrigsminister Denys Monastyrsky advarer om, at russiske sabotører kan være i Ukraine. Ifølge ministeren er der blevet identificeret sabotører både i hovedstaden Kiev og i flere andre byer.

I en erklæring opfordrede han ukrainere til at være opmærksomme på folk, der taler med russisk eller med accent.

I løbet af aftenen holdt NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg pressemøde. Han meddelte blandt andet, at NATO vil sende flere våbenleverancer til Ukraine.

Opdatering 19:45

EU annoncerer en ny sanktionspakke, der personligt vil være rettet mod Ruslands præsident Vladimir Putin og udenrigsminister Sergei Lavrov.

De russiske regeringsledere får alle deres aktiver frosset inden for EU, men de har lov til at fortsætte med at rejse i tilfælde af diplomatiske forhandlinger.

EU har også diskuteret muligheden for at udelukke Rusland fra det internationale finansielle transaktionssystem “Swift”. Der er dog ikke truffet en sådan beslutning på nuværende tidspunkt.

Opdatering 20:00

Ifølge den britiske avis The Guardian vil russiske myndigheder begrænse adgangen til Facebook i Rusland.

Beslutningen siges at komme, efter at den amerikanske socialmediegigant blokerede flere Facebook-konti, der er knyttet til den russiske regering og russiske medier.

Facebook har blandt andet lukket konti tilhørende nyhedsbureauet RIA Novosti, den statslige tv-kanal Zvezda og de pro-russiske aviser Lenta.ru og Gazeta.ru .

Myndighederne har ikke afklaret præcist hvilke restriktioner på Facebook, der vil blive indført. Tiltagene beskrives som at komme for at “beskytte de russiske medier”.

Opdatering 20:20

Tyskland sender tropper til Slovakiet, rapporterer den tyske public service-kanal ZDF.

– Vi arbejder på hurtigt at kunne sende et kompagni soldater, siger den tyske forsvarsminister Christine Lambrecht til kanalen.

Opdatering 20:30

Flere medier rapporterer, at luftangrebssirener lyder i Kiev. Det forlyder også, at man hører missiler ramme mål rundt om i hovedstaden, inklusivt de centrale dele.

Ifølge endnu ubekræftede oplysninger har russiske styrker slået et større elkraftværk eller varmeværk i Kiev ud. Det undersøger Nordfront nærmere.

Opdatering 20:45

De ukrainske myndigheder afviser rapporter om, at et elektrisk kraftværk er blevet lukket ned i Kiev. Alt fungerer, som det skal, siger myndighederne ifølge Telegram-kanalen Intel Slava .

Opdatering 20:50

Intel Slava rapporterer også om et missilangreb på den ukrainske militærluftbase i Starokonstantinov.

Der vil også være intense kampe i byen Mariuopol lige nu.

Guvernøren i Zaporizhia-regionen siges at advare om, at en kolonne af russiske kampvogne bevæger sig mod byen Zaporozhye.

Opdatering 21:00

Russiske regeringshjemmesider og russiske medier er blevet ramt af enorme cyberangreb i løbet af aftenen, oplyser RT.

Avisen forklarer yderligere, at de er blevet ramt af DDOS-angreb fra omkring hundrede millioner enheder, som siges at være baseret i USA.

Opdatering 22:00

Kievs borgmester Vitali Klitschko advarer på Telegram om, at “Natten og morgenen bliver meget vanskelig” .

Samtidig meldes der om raketangreb og beskydninger i de ydre dele af hovedstaden. Den ukrainske væbnede styrker uddeler automatiske rifler og opfordrer civile til at bevæbne sig med molotovcocktails.

Ifølge nogle eksperter kan der ske en større russisk offensiv mod Kiev i løbet af natten.

Opdatering 22:05

USA står bag personlige sanktioner mod præsident Vladimir Putin og udenrigsminister Sergei Lavrov, sagde Det Hvide Hus.

Opdatering 22:30

En talsmand for den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky meddeler ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Ukraine er klar til at forhandle en våbenhvile og en fredsaftale.

Ifølge talsmanden diskuterer repræsentanter for de to lande tid og sted for fredsforhandlinger.

Opdatering 23:05

Canada står også bag personlige sanktioner mod Putin og Lavrov. Tidligere har både EU og USA indført sådanne sanktioner.

Bulgarien meddeler, at man lukker sit luftrum for fly, der bruges af russiske flyselskaber. Polen og Tjekkiet indførte lignende flyveforbud tidligere på dagen.

Nordfront følger udviklingen i løbet af dagen.  


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //