Kristne grave på historisk kirkegård skændet af jøder

JERUSALEM: Landets kristne mindretal er forarget over optagelser fra sikkerhedskameraer, der viser, hvordan to jøder skænder flere grave på en kristen kirkegård i Jerusalem.

Zion-bjerget i Jerusalem. Foto: Erman (CCO)

Mere end 30 grave på en kirkegård, tilhørende Jerusalems kristne, blev fundet ødelagt og vandaliseret onsdag. Samme dag kaldte Israels udenrigsministerium angrebet for »en umoralsk handling« og »en krænkelse af religionen,« mens Jerusalems anglikanske ærkebiskop Hosam Naoum klassificerede det som »en klar hadforbrydelse.« Det britiske konsulat har kommenteret, at handlingen ikke desto mindre er »den seneste i rækken af ​​overgreb mod det kristne samfund i den hellige by Jerusalem

Den pågældende protestantiske kirkegård ligger på Zion-bjerget, som i kristendommen er forbundet med stedet for den sidste nadver, Jesus delte med sine disciple natten før hans korsfæstelse. Bjerget er også helligt for jøder og muslimer, og det har i årtier været centrum for konkurrerende religiøse påstande under den lange israel-palæstina konflikt.

Stillbilleder og videooptagelser fra sikkerhedskameraer, der blev frigivet søndag, viser to unge mænd – begge iført jødisk kalot og tzitzit – de sammenknyttede rituelle frynser båret af praktiserende ortodokse jøder – bryde ind på kirkegården, vælte stenkors, smadre og trampe på gravsten.

Bemærkelsesværdigt var der blandt de ødelagte grave en buste fra det 19. århundrede af Samuel Gobat, den anden protestantiske biskop af Jerusalem, der døde i 1879. Gravene tilhørende tre politimænd, britiske statsborgere, der tjente i politistyrken i det daværende britisk regerede Palæstina, var også blevet vandaliseret.

Stiftet har kommenteret, at skændingen af ​​kirkegården risikerer at blive opfattet som »en ildevarslende advarsel om had mod kristne
Samme udtalelse fortsætter:

Vandalerne gik målrettet efter adskillige stenkors, hvilket klart indikerede, at disse kriminelle handlinger var motiveret af religiøse fordomme.

Afslutningsvis bliver myndighederne bedt om at »øge indsatsen for at finde gerningsmændene til forbrydelsen

En af Zion-bjergets mange kirkegårde. Foto: Fourandsixty, CC BY-SA 3.0.

Den protestantiske kirkegård på Zion-bjerget lige uden for Jerusalems gamle bymur blev etableret i 1848 og blev en del af det område, der blev erobret af Israel i Seksdageskrigen i 1967. Kirkegården rummer gravene for adskillige palæstinensiske politimænd, der blev dræbt i Første Verdenskrig. og II, samt kristne ledere, der døde i det 19. og 20. århundrede.

Jødiske ekstremister har ved flere lejligheder i de senere år ødelagt kirkens ejendom på Zion-bjerget. Jøder betragter Zion-bjerget som det traditionelle gravsted for den bibelske kong David, og nogle ultraortodokse og nationalistiske aktivister har endda modsat sig kristne bønnerettigheder på stedet. Et jødisk seminarium kendt som diaspora-yeshivaen har frækt besat og overtaget adskillige bygninger i det kristne Mount Zion-kompleks.

Omkring 16.000 kristne bor i Jerusalem, og størstedelen af ​​disse er palæstinensere. Mens den jødiske stat Israel gør krav på hele byen Jerusalem som sin evige hovedstad, ønsker palæstinenserne dens østlige del som hovedstad i deres foreslåede uafhængige stat.

Spændingerne mellem landets jøder og kristne er blevet intensiveret, siden Benjamin Netanyahu for nylig blev taget i ed som Israels premierminister og indviede det, der er blevet kaldt landets nok mest zionistisk-ekstreme og religiøst konservative regering nogensinde.

Sikkerhedsminister Itamar Ben-Gvir besøgte tirsdag Al-Aqsa-moskeen i det besatte Østjerusalem – et skridt palæstinenserne kalder »en bevidst provokation.« Ministeren, der generelt betragtes som en provokatør, har tidligere opfordret til udvisning af palæstinensere.

Jerusalems anglikanske ærkebiskop Hosam Naoum fordømte onsdag under en pressekonference den nuværende skænding af kirkegården i Zion.

»Denne handling er ikke kun fej, men modbydelig, og enhver person med blod i deres årer ville fordømme sådan adfærd,« sagde han og tilføjede:

Dette viser en klar hadforbrydelse mod kristne i Jerusalem, som vi absolut afviser og fordømmer.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //