Lægeformand raser: ‘Jødernes argumenter holder ikke’

OMSKÆRING: Joachim Hoffmann-Petersen er godt gammeldags rasende. Formanden for narkoselægerne ser nu med egne øje, hvilke argumenter Det Jødiske Samfund fremlægger for fortsat at kunne omskære små drengebørn uden fuld narkose.

»Argumenterne fra Det Jødiske Samfund holder ikke. Det er simpelt hen ikke rigtig, det, de siger,« mener Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (Dasaim).

Argumenterne fremgår i referater fra to møder mellem Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) og Det Jødiske Samfund, som blev afholdt i forbindelse med udarbejdelsen af et nyt notat omkring omskæring af drenge.

Problemet med argumenterne er, at Styrelsen for Patientsikkerhed i notatet blåstempler lokalbedøvelse som tilstrækkelig smertedækning under omskæring. Stik imod lægernes anbefaling, og for meget ud fra jødernes argumenter, mener Joachim Hoffmann-Petersen.

Referatet beskriver, hvordan det jødiske indgreb er meget kortvarigt. Hele omskæringsproceduren – udført af en mohel – tager fra start til slut mellem 30-40 sekunder, hvoraf påsætning af skjold og snit tager mellem 10-15 sekunder og finder sted på 8. dag efter fødslen.

Det er en øvet mohel (oplært religiøs person), der gennemfører det operative indgreb, medens der er en læge tilstede.

Referat fra Det Jødiske Samfund

Referaterne er fra henholdsvis 3. oktober 2018 og 21. november 2019. I referaterne forsvarer Det Jødiske Samfund blandt andet lokalbedøvelse under en omskæring med:

»(…) at det tager ganske få sekunder at udføre, og at der anvendes lokalbedøvende creme sammen med Panodil og lidt druesaft/sukkervand.«

Men det er ifølge Joachim Hoffmann-Petersen forkert. For det første har sukkervand ingen smertelindrende effekt overhovedet. Dernæst er et plaster med bedøvelsescreme slet ikke tilstrækkeligt. Det kan faktisk være direkte skadeligt.

»Hvis du kigger på indlægssedlen for bedøvende cremer, står der, at der findes en sjælden komplikation, som ses, hvis man kommer det på slimhinder eller åbne sår: Ved tilstanden, som kaldes methæmoglobinæmi, kan de røde blodlegemer ikke transportere ilt. I den forbindelse har man set to børn i Sverige, der efter en omskæring var lige ved at dø. Derudover må det ikke bruges på slimhinder på børn under 12 år,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Det Jødiske Samfund foreslog, at der kunne etableres et kursusforløb for de ansvarlige læger. Det blev i den forbindelse gjort klart, at andre former for skærpelse af adgangen til at foretage omskæring, herunder at forbeholde det f.eks. urologiske speciallæger, må betragtes som et teknisk forbud mod omskæring, idet det vil svare til at opstille et uopfyldeligt krav.

Referat fra Det Jødiske Samfund

Lokalbedøvende creme mener STPS dog heller ikke er tilstrækkeligt, men lokalbedøvelse med injektion har de godtaget. Men det er ifølge lægeformanden heller ikke tilstrækkeligt.

Smerten fra en lokalbedøvende indsprøjtning sammenligner Det Jødiske Samfund med smerten fra det kirurgiske indgreb. Men det er heller ikke rigtigt ifølge Joachim Hoffmann-Petersen. Det samme gælder, at en omskæring kun tager få sekunder, 10-15 sekunder, som det beskrives et andet sted i referatet.

»De videnskabelige undersøgelser viser, at på hospitaler tager det omkring 20-30 minutter. Et succeskriterie ved kirurgi har aldrig været at gøre det på kort tid. Det parameter stoppede vi med for 150 år siden, da vi fik effektive bedøvelsesmidler. Nu om dage er det bedre at være grundig, omhyggelig og forsigtig,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Noget, der særlig undrer Joachim Hoffmann-Petersen, er, at Det Jødiske Samfund argumenterer for, at det ikke må være en specialist, for eksempel en urolog, der udfører omskæringen, netop fordi det vil stille uopfyldelige krav.

»Det er enormt problematisk. De vil ikke have, at en professionel udfører indgrebet. Hvordan kan STPS acceptere, at det er udført af en person, der ikke er uddannet læge?« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Til gengæld er det ifølge Det Jødiske Samfund en mohel – en erfaren religiøs person – der udfører indgrebet. Samtidig fremgår det af referatet, at der kun bliver foretaget 5-10 omskæringer af en mohel om året, men det bliver man ifølge Joachim Hoffmann-Petersen ikke en erfaren kirurg af.

Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, som Joachim Hoffmann-Petersen som nævnt er formand for, har tidligere deltaget i udarbejdelsen af det nye notat. Men foreningen måtte trække sig, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed ikke vil ændre godkendelse af lokalbedøvelse.

Joachim Hoffmann-Petersen, du er jo også en part i sagen, i og med at I var med i arbejdsgruppen. Hvordan sikrer du, at du er objektiv i din kritik nu?

»Da vi blev inviteret ind i arbejdsgruppen af STPS for to år siden, kom henvendelsen ikke nær vores etiske udvalg. Det var udelukkende Dasaims børneudvalg, som er dem, der ved mest om børneanæstesi i Danmark, der tog sig af det. Vi har i den sammenhæng ikke handlet ud fra hverken etik eller religion, kun moderne børneanæstesi.«

Er det her et angreb mod jøderne?

»Nej, det er et angreb mod, hvordan omskæringen udføres. Det er ikke mig, der bestemmer, om der skal udføres omskæringer, men jeg er med til at sikre, at det sker ud fra højeste faglige standard med de rette kompetencer til stede.«

Det Jødiske Samfund og Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke ønsket at stille op til interview.

Kilde:
BT


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Enig? Del gerne! says:

  Vi skal jo gøre alt for jøderne!

 • Hvis jøderne ønsker at skære eller sutte på små børnetissemænd, så skal de bare have lov til det! Hvorfor? Er du en fucking naziracist, der aldrig har hørt om de 12 millioner jøder under anden verdenskrig?

 • Mette Forræderiksen – Jødernes Statsminister.

 • Det er en mærkelig Gud jøderne har.
  Først skabte han jøden i sit billede og når så jødens afkom kommer til verden forlanger han at Jøden skærer forhuden af det kun otte dage gamle drengebarn.
  Den samme gud hævder at jøden tilhører et udvalgt folk som har ret til at behandle andre folkeslag som slaver. De kalder os for “goyer”

 • Mon ikke Mette Forhudsflænseren sørger for at lægen for nyt arbejde meget snart, så Jøderne er glade


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //