Lægger NATO grundarbejdet til en direkte intervention i Ukraine?

UKRAINEKONFLIKTEN: Tendensen mod stadig tungere missiler, der indgår i vestlige våbenforsendelser til Ukraine, kan pege på et direkte indgreb i fremtiden.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NATO via Flickr.com, (CC BY-NC-ND 2.0)

Da Vesten fortsætter med at pumpe milliarder og atter milliarder ind i det ukrainske blodbad, mens almindelige borgere rammes af stigende priser, er det nu højst sandsynligt, at NATO vil eskalere konflikten yderligere ved at sende kampvogne til Ukraine. Efter Storbritanniens løfte om at sende 14 af deres Challenger 2-tanks, er presset på Tyskland for at gøre det samme steget.

Indtil videre har den tyske regering tøvet med at stille sine Leopard 2 kampvogne til rådighed, men efter at den tyske forsvarsminister Christine Lambrecht trådte tilbage i mandags, er det kommet frem, at den endelige beslutning vil blive taget af hendes efterfølger, Boris Pistorius, og at »det er første sag på dagsordenen«. Timingen er alt andet end upåfaldende.

Selvom det er et åbent spørgsmål, om vestlige kampvogne vil have nogen reel effekt på udfaldet af konflikten, givet de logistiske udfordringer ved både at transportere kampvognene og vedligeholde dem, når de endelig når konfliktzonen, er det værd at bemærke som endnu et skridt i en tendens til et eskalerende engagement i konflikten fra NATOs side, siden krigen begyndte for næsten et år siden.

Indtil videre er summen af ​​vestlig militærhjælp til Ukraine blevet næsten lige så stor som hele det russiske forsvarsbudget for 2022. Hver gang det ukrainske militær er begyndt at vise tegn på slid, sendes en ny våbenpakke til en værdi af milliarder af amerikanske dollars, og selvom det utvivlsomt har ført til tordnende hovedpine for russerne, er der ikke længere tvivl om, at de har taget initiativet i krigen tilbage igen, efter at Wagnergruppen stormede ind og indtog den kritiske fæstningsby Soledar i januar. Desuden er russerne fra denne nye position bedre i stand til at true den lige så vigtige by Bakhmut, hvor ukrainerne nu diskuterer et muligt tilbagetog efter at have forsvaret byen ihærdigt siden august.

Ergo, mens materiel støtte til Ukraine fra Vesten synes næsten uudtømmelig i den nærmeste fremtid, er det mindre sikkert, at friske ukrainske værnepligtige med ringe uddannelse vil være i stand til at gøre fuld brug af dette materiale. Hvis det er tilfældet, kan kun indførelsen af ​​bataljoner af trænede NATO-tropper have noget håb om at ændre krigens udfald i stedet for blot at bremse den russiske fremrykning.

I begyndelsen af ​​konflikten, da NATO gjorde det klart, at man ikke ville oprette en flyveforbudszone i Ukraine, udtalte NATO-chef Jens Stoltenberg følgende:

– Vi er ikke en del af denne konflikt, og vi har et ansvar for at sikre, at den ikke eskalerer og spreder sig uden for Ukraine, da den ville blive endnu mere destruktiv og farligere.

Stoltenbergs påstande om, at NATO ikke var involveret i konflikten, var absurde dengang og lyder endnu mere absurd nu, hvor vestlige kampvogne snart vil blive sendt til Ukraine, og mens Rusland bærer det ultimative ansvar for at have startet invasionen, er det ubestrideligt, at det vestlige »forsvarsalliance« har valgt eskalering frem for forhandlinger på ethvert tidspunkt, mest kritisk i marts sidste år, hvor den daværende britiske premierminister Boris Johnson angiveligt pressede den ukrainske ledelse til at suspendere forhandlingerne med Rusland. Forhandlinger, der sandsynligvis ville have efterladt Ukraine med mere af sit territorium, end det ser ud til at være sandsynligt i dag, for ikke at nævne, at utallige ukrainske mænd stadig ville være i live.

Vi har tidligere set en tendens til en gradvis overgang fra indirekte til direkte involvering af USA-ledede koalitioner i konflikter, fra Vietnam til Syrien. Økonomisk støtte går over til indirekte militær støtte og endelig til vestlige tropper på jorden. En planlagt betydelig polsk mobilisering af værnepligtige til militær træning i år kan synes at pege i denne retning.

Da politolog Eliot A. Cohen slutter sig til koret af jødiske stemmer, der opfordrer til fortsat vestlig eskalering af konflikten i Ukraine, er det klart, at vi endnu ikke er gået ind i den farligste fase af denne krig.

// Russleman


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

  • jeg for står ikke hvorfor vi de kommer til sende våben som var til det danske militær der ned til og hvorfor de pumper penge der ned de penge kun de have brugt på danmark på en god måde


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //