Lars von Trier mener, at russiske liv også spiller en rolle

KULTUR: I et kontroversielt opslag på Instagram hævdede filmskaberen Lars von Trier, at russiske liv også spiller en rolle. Snart blev han irettesat af en af lederne i Kiev.

Det er The Guardian, der skriver om den kontroversielle danske filmskaber Lars von Trier, som senest i 2011 fik store problemer, da han under en pressekonference i Cannes udtrykte forståelse for Tysklands tidligere leder Adolf Hitler. Udtalelsen menes at være kommet som følge af negative erfaringer med jøder i Hollywood.

Nu er von Trier igen kommet i stormvejr efter et opslag på Instagram, hvor han kommenterede på den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs besøg i Danmark og det danske løfte om at sende F16-fly til krigen.

I opslaget skrev von Trier, at “russiske liv også spiller en rolle” henvendt til Zelenskyj, Ruslands præsident Vladimir Putin og Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som ifølge von Trier “som en forelsket poserede i cockpitten på en af vores tids skræmmende dræbermaskiner med et smil fra øre til øre.”

I et langt opslag på X (tidligere Twitter) irettesatte Oleksij Danilov, der er leder af Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, von Trier og skrev blandt andet, at “krig ikke er en film, hvor skuespillere efterligner liv og død” og at “Ukraine lever ikke i abstraktion, men i en brutal virkelighed, hvor russere er mordere.”

Von Trier har efterfølgende præciseret, at han “støtter Ukraine med hele mit hjerte,” men at opslaget blot “fastslog den indlysende kendsgerning, at alle liv i denne verden spiller en rolle.” Ifølge von Trier er dette en “glemt frasering, det synes det, fra en tid, hvor pacifisme var en dyd.”


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //