Lavrov: USA militariserer hele Sydøstasien

UDLAND: Den russiske udenrigsminister beskriver et USA og NATO, der fuldstændig har opgivet at forsøge at skjule deres ekspansionisme og skaber splittelse inden for ASEAN for at begrænse Ruslands og Kinas indflydelse.

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov. Foto: FN (CC BY-NC-ND 2.0).

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov anklagede søndag USA for at militarisere Sydøstasien og hævdede, at Washingtons hensigt er at reducere Beijings og Moskvas indflydelse i regionen. Ministeren talte med journalister i Phnom Penh lufthavn efter at have deltaget i det østasiatiske topmøde i Cambodja – og inden han fløj til Bali til G20-topmødet, hvor den kinesiske leder Xi Jinping og den amerikanske præsident Joe Biden mødes.

I forhandlingerne anklagede Lavrov USA for at »eskalere militariseringen af ​​denne region, klart rettet mod at begrænse Kina og begrænse russiske interesser i regionen«. Han beskrev Washingtons strategi om at etablere stadig flere og stadig tættere bånd med sydøstasiatiske nationer – som »udelukkende og i konkurrence med de inkluderende strukturer skabt omkring ASEAN [Association of Southeast Asian Nations]«.

Udenrigsministeren understregede, at NATO nu har opgivet sine forsøg på at fremstille sig selv som en ren defensiv alliance, og han mindede om, at »den USA-ledede militærblok har rykket sin forsvarslinje tættere på Ruslands grænser ved flere lejligheder«.

På topmødet i Madrid sidste sommer erklærede militæralliancen sig selv at have »et globalt ansvar«, og det blev fastslået, at »sikkerheden i den euro-atlantiske og Indo-Stillehavsregionen er ukrænkelig«. Lavrov understregede søndag morgen, at inden for NATO i dag er de fuldstændig åbne med deres ekspansive handlinger:

— Faktisk hævder de nu, at de vil spille en ledende rolle [i Sydøstasien] og flytter allerede den såkaldte forsvarslinje til Det Sydkinesiske Hav.

Lavrov kom med yderligere en påmindelse om AUKUS-forsvarspagten, som blev underskrevet mellem USA, Storbritannien og Australien sidste år. Han påpegede, at der i øjeblikket gøres forsøg på at indlemme New Zealand, Japan og Canada i denne blok. Den russiske udenrigsminister afsluttede med en sur kommentar om, hvad han ser som beregnende amerikansk strategisk handling:

— Der er ingen konsensus i ASEAN om, hvordan man skal fortsætte på sikkerhedsområdet i denne region. Så hvis amerikanernes mål var at så tvivl blandt ASEAN-medlemmerne og forsøge at underminere deres forenede position – så er det lykkedes.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //