Liz Truss snyder sig til sejr ved pro-israelske udspil

VERDENSJØDEDOMMEN: Den britiske konservative udenrigsminister, Liz Truss, bliver nu anklaget for at »snyde« sig ind i stillingen som partiets nye leder og de facto Storbritanniens nye premierminister. Årsagen til disse anklager er, at Truss i de seneste uger i en åbenlys bevidst strategi har indtaget nogle klare pro-israelske holdninger.

Foto: Foreign, Commonwealth & Development Office and The Rt Hon Elizabeth Truss MP, Open Government Licence v3.0. Wikimedia Commons.

I hvad der kan virke noget bizart, har den britiske udenrigsminister Liz Truss i de seneste uger viet sit politiske arbejde til én sag og ét land: Israel. For hver uge over en lang periode er udspillene kommet, og med dem er udenrigsministerens odds steget forholdsmæssigt for embedet som premierminister; selv bookmakerne ved, hvem der egentlig styrer landet.

I virkeligheden er dette blot en strategi for at sikre stillingen som Storbritanniens nye premierminister, efter Boris Johnson, og den virker. De seneste meningsmålinger viser, at Truss har stukket af fra sin udfordrer Rishi Sunak. Grunden til, at man så konkret kan tilskrive de pro-israelske udtalelser dette, er, at det for nylig er blevet afsløret, at de Konservative med Truss’ velsignelse planlægger at gennemføre en omvendt Robin Hood-politik, hvor der vil blive omfordelt økonomiske ressourcer fra socialt og økonomisk udsatte områder i England. I hvad der højst sandsynligt er en strategi til at bekæmpe inflation, eller forklædt som denne, vil de, der har mindst, få mindre. Trods denne åbenlyse valgbommert, især i en tid, hvor netop denne gruppe af vælgere virkelig mærker inflationens konsekvenser på deres kroppe med mindre købekraft, er Truss’ chancer dog ifølge bookmakerne steget.

Der er tre spørgsmål, som Truss især har fremhævet: flytning af den britiske ambassade til Jerusalem, modstand mod BDS-bevægelsen (Boycott, Divestment, Sanctions; international organisation for boykot af Israel) og bekæmpelse af antisemitisme. Truss har dog modtaget kritik for ét punkt fra det jødiske samfund: hendes udtalelse om, at jøder er særligt initiativrige og gode forretningsfolk, og som skal have ros for dette, forstærker jødiske stereotyper, mener flere ledende skikkelser i det jødiske samfund.

En tredjedel af Boris Johnsons kabinet er også på lønningslisten hos jødiske lobbygrupper, herunder Liz Truss.

Al Jazeera har produceret en dokumentar i fire dele om, hvordan Israel påvirker britisk politik, som kan ses nedenfor.

 


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //