Storbankerne manipulerer guldpriserne

BANKEVÆLDET: Forskning viser, at storbanker under coronakrisen har formået at trække guldprisen ned ved ulovlig manipulering af markedet. Nu venter JP Morgan på tiltale.

Illustrationsbillede. Chase Tower i Phoenix, Arizona.

Forskere ved universitetet i Sussex hævder, at storbanker har udnyttet coronakrisen til at manipulere prisen på guld og andre ædelmetaller på den amerikanske råvarebørs Comex. Undersøgelsens resultater viser, at guld således har mistet sin rolle som et stabilt og sikkert kort i krisetider.

Forskerne så, at visse individuelle transaktioner i teminhandelen på den amerikanske råvarebørs var så store, at de alene forårsagede et fald i guldprisen, og de opdagede et mønster, hvor aktører manipulerede markedet ulovligt. Også kryptovalutaen Bitcoin skal have været udsat for den samme type manipulation.

– Når penge strømmer ud af aktiemarkedet, skulle man jo forvente sig, at efterspørgslen på guld og Bitcoin vil stige. Men denne gang har de sikre tilflugtssteder opført sig anderledes. Guld og Bitcoin er faldet sammen med det amerikanske aktiemarked, siger professor Carol Alexander fra University of Sussex Business School og fortsætter:

– Da S&P 500 krakkede i marts 2020, havde guldet sin værste uge i otte år, hvor det burde have haft sit bedste. Dette skyldes en massiv mangel på COMEX guld aktiefutures. Vi er vidne til en manipulation af det finansielle marked, der sker i et omfang og med en frekvens, der tidligere har været usædvanlig.

Fire chefer i banken JP Morgan blev i efteråret tiltalt for ulovlig manipulation af guldprisen. I forbindelse med dette kaldte Bloomberg bankens ædelmetalafdeling for «en kriminel organisation».

Få måneder senere erklærede den samme avis, at det amerikanske justitsministerium udover de fire chefer også tiltaler JP Morgan. Banken anklages for på flere af dens største handelskontorer at have manipuleret prisen på ædelmetaller til åbenlys fordel for nogle af bankens egne kunder.

Den svenske forvalter Eric Strand hævder, at da de amerikanske storbanker denne vinter formåede at nedbringe guldprisen ved at bruge COMEX terminskontrakt for at sælge og købe tilbage lånte aktier, er de nu nødt til at manipulere prisen på papirguld.

– De har bragt sig i en prækær situation og gør alt for at købe disse positioner tilbage uden tab, fortæller han til Realtid.

Kilder:
Sussex
Bloomberg
Realtid


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //