Mand idømt betinget fængsel for racistiske vittigheder

DANMARK: En 28-årig mand er blevet dømt ved Retten i Holstebro til syv dages betinget fængsel for at have delt racistiske vittigheder på to hjemmesider

Arkivfoto. Foto: Public domain

En 28-årig mand er blevet dømt ved Retten i Holstebro til syv dages betinget fængsel for at have delt racistiske vittigheder på to hjemmesider. Disse hjemmesider, på henholdsvis dansk og tysk, indeholdt i alt 129 vittigheder, der ifølge retten overtrådte straffelovens paragraf 266b. Det skriver Danmarks Radio.

Straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf, forbyder udtalelser eller meddelelser, som kan anses for forhånende eller nedværdigende over for en gruppe personer på grund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse.

De fleste af vittighederne på de to hjemmesider blev formuleret som spørgsmål, såsom “Hvad er forskellen mellem en jøde og en pizza?”, “Hvad kalder man to hundrede negere i en svømmepøl?” og “Hvad kalder man en neger på et træben?”.

Anklagemyndigheden fik medhold i retten om, at disse udsagn udgjorde grove og krænkende kommentarer om blandt andre jøder og sorte.

Dog opstod der uenighed internt i retten mellem dommeren og de to domsmænd. To ud af tre voterende stemte for at dømme for brud på racismeparagraffen, mens en tredje voterende ville frifinde den 28-årige. Ifølge retsplejeloven afgøres en sag af flertallet af stemmerne.

Den tiltalte mand nægtede sig skyldig under retssagen og forklarede, at han aldrig havde haft til hensigt at krænke nogen med hjemmesiderne.

“Jeg har i min vildeste fantasi ikke regnet med, at jeg skulle sidde her i dag. Det forbavser mig virkelig meget.” udtalte han i retten.

Desuden argumenterede han for, at vittighederne ikke var racistiske og påpegede, at lignende vittigheder fremføres af komikere over hele verden.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //