Martyrerne i Chemnitz

Dagens dato 7. juni: denne dag i 1931 blev nationalsocialisterne Edgar Steinbach og Heinrich Gutsche myrdet i et kujonagtigt kommunistisk angreb i byen Chemnitz.

Edgar Steinbach og Heinrich Gutsche.

Industribyen Chemnitz i det sydøstlige Tyskland, tæt på den tjekkiske grænse, havde længe været et kommunistisk område. Byen med mere end 300.000 indbyggere havde været hjemsted for både ledende spartakister – de tyske bolsjevikker – og kommunister i KPD. Joseph Goebbels omtalte i en periode byen som »det røde Chemnitz«.

I 1931 var byen dog stort set nationalsocialistisk. Den 6. juni arrangerede NSDAP en partikongres i Chemnitz, hvor Adolf Hitler holdt en tale, der tiltrak over 30.000 mennesker. Blandt dem var to unge mænd, som få timer senere skulle lide martyrdøden for det tyske folk: SA-manden Edgar Steinbach og SS-manden Heinrich Gutsche.

Heinrich Gutsche var født i 1909 og Edgar Steinbach i 1910, så de var begge unge mænd i 20’erne. Edgar Steinbach siges dog at have været nationalt aktiv i flere år. I 1923, da han kun var 13 år gammel, dannede han en lokal afdeling af en nationalistisk ungdomsorganisation, Jungnationalen Bundes. Hans medlemskab af NSDAP gav ham store problemer med lærerne i Sachsen, og han blev tvunget til at skifte skole tre gange. Da hans synspunkter gjorde det umuligt for ham at tage studentereksamen i dette område, blev han tvunget til at henvende sig til den kommende indenrigsminister, Wilhelm Frick, der på det tidspunkt var udnævnt til indenrigs- og undervisningsminister i delstaten Thüringen, samt ministerpræsident Dietrich Klagges i Braunschweig. Begge var nationalsocialister og de eneste, der kunne hjælpe Steinbach. Heinrich Gutsche gik også stadig i skole og studerede for at blive ingeniør.

Edgar Steinbachs begravelse.

Efter Adolf Hitlers tale marcherede et fakkeltog gennem det »røde Chemnitz« om aftenen den 6. juni, hvilket byens kommunister opfattede som en provokation. Kommunisterne havde besluttet at svare på denne provokation med de metoder, de kendte bedst – et fejt angreb. I de tidlige morgentimer søndag den 7. juni kørte et motorkøretøj, der hovedsageligt bestod af SS-medlemmer, forbi KPD’s lokaler. Kommunisterne, som var blevet lokket i baghold, overhældte køretøjet med sten, flasker og brandbomber. Kommunisterne stormer derefter nationalsocialisterne og angriber dem med pistoler og knive. Edgar Steinbach og Heinrich Gutsche stiger ud af bilen for at møde de fremstormende kommunister, men de bliver hurtigt overmandet, da de kun kan bruge deres næver som våben.

En meget ujævn kamp begynder, da de første skud bliver affyret. Seks af nationalsocialisterne bliver alvorligt såret, heriblandt Edgar Steinbachs bror Alfonso. Edgar Steinbach selv bliver dræbt af en kugle i halsen og dør, sørget af sin mor og tre brødre – alle medlemmer af NSDAP. Heinrich Gutsche, der er skudt i maven, overlever et par timer mere og tilbringer sine sidste øjeblikke med Føreren selv. Da Hitler kommer ind på hospitalsstuen for at se til Gutsches dødsleje, stråler den unge SS-mand. Han dør med Hitlers hvide nelliker i hånden og udtaler sine sidste ord: »Heil Hitler!«.

Adolf Hitler ved Heinrich Gutsches dødsleje.

Edgar Steinbach – Til stede!

Heinrich Gutsche – Til stede!


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //