Mere end 100.000 på gaden i Paris i protest mod stigende priser

FRANKRIG: Fagforeninger, venstrefløjspolitikere og omkring 100.000 franskmænd var søndag på gaden i Paris i protest mod stigende priser. De opfordrer til kæmpe strejke på tirsdag.


Euronews’ Anelise Borges under demonstrationerne i Paris.

Ifølge arrangørende var der 140.000 mennesker til demonstrationen, men politiet hævder, at kun 30.000 mødte op. Demonstranterne, der er organiseret af en venstreorienteret alliance, kræver, at lønningerne i Frankrig følger inflationen. Demonstrationerne kommer også samtidig med, at den franske regering forsøger at øge pensionsalderen og at lave større ændringer i deres pensionssystem.

Jean-Luc Mélenchon, der er lederen af det største parti i alliancen, sagde, at dette er starten på en ny populær front.

I flere uger har ansatte i energiselskaberne TotalEnergies og Esso-ExxonMobil strejket for at få mere i løn, og det har ført til, at hver tredje benzintank i Frankrig har forsyningsproblemer. Dette har skabt vilde billeder, der er gået viralt af kilometer lange køer til benzin, afrikanere der stjæler benzin i store plastikposer og politi, der må skubbe deres bil.

Strejkerne på olieraffinaderierne kommer som en reaktion på, at energiselskaberne har tjent masser af penge og opnået store overskud på grund af de stigende brændstofpriser under krigen i Ukraine, og det overskud vil medarbejderne gerne have en del af. Denne strejke bliver dog ikke den eneste.

Lederen af venstrefløjspartiet La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, opfordrer franskmændene til at strejke tirsdag d. 18 oktober.

– Vi får en uge, som vi ikke ser magen til ret ofte, sagde han i en tale ved demonstrationen søndag.

Samme opfordring er kommet fra fire af Frankrigs fagforeninger, som vil tilslutte sig for at beskytte retten til at strejke, efter den franske regering har beordredet nogle af arbejderne på raffinaderierne tilbage på arbejde.

Tirsdagens strejke ventes at ramme togtrafikken og anden transport samt dele af den offentlige sektor.

Staten forsøger at stoppe strejken
Budgetminister Gabriel Attal kalder strejken “uacceptabel” og beskylder venstrefløjen for at forsøge at udnytte den nuværende situation.

– Dagens march er en march for tilhængere af at blokere landet, siger han.

– Selvfølgelig har de ret til at strejke. Men før eller siden skal landet også kunne fungere, siger han til franske medier, ifølge Ritzau.

KILDER:
DR
Euronews


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //