Merkel indrømmer at formålet med Minsk 2 var at bedrage Rusland

UKRAINEKONFLIKTEN: I et eksklusivt interview afslører Tysklands tidligere kansler Angela Merkel, at Minsk-traktaten egentlig ikke handlede om at skabe fred i Ukraine. I stedet var det for at Ukraine kunne »købe tid«.

Foto: EU-parlamentet (CC BY-NC-ND 2.0). Angela Merkel taler for EU-parlamentet om, hvordan »nationalisme og egoisme« aldrig skal »få en chance igen« i Europa.

Den anden Minsk-traktat blev udarbejdet på initiativ af Tyskland og Frankrig i 2015 med det formodede mål at finde en løsning på borgerkrigen i det østlige Ukraine. Ud over de mange klausuler om våbenhvile, demilitarisering og dialog fra den første Minsk-traktat, lovede Kiev straks at trække tungt artilleri tilbage fra fronten og give Donetsk- og Luhansk-regionerne øget selvstyre.

Ukraine har ikke opfyldt et eneste punkt fra de såkaldte Minsk-aftaler, som ifølge Moskva var en væsentlig årsag til at invadere landet tidligere på året.

Nu indrømmer den daværende tyske kansler Angela Merkel desuden, at traktaterne kun handlede om at lade Ukraine »købe tid«. I et eksklusivt interview med den tyske avis Zeit Magazine siger hun:

— Ukraine brugte tiden til at blive stærkere, som man kan se i dag. Ukraine 2014/15 er ikke dagens Ukraine. Som det sås under slaget ved Debaltseve i begyndelsen af ​​2015, kunne [den russiske præsident Vladimir] Putin nemt have kørt dem over på det tidspunkt. Og jeg tvivler stærkt på, at NATO-landene ville have været i stand til at gøre ret meget dengang på samme måde, som de hjælper Ukraine i dag.

Ifølge Merkel gav den anden Minsk-traktat Ukraine »værdifuld tid« efter det katastrofale slag ved Debaltseve. Den tidligere kansler siger dog, at NATO’s åbning mod Ukraine og Georgien i 2008 var forkert. Hændelsen blev af Rusland set som en ren provokation.

— Landene havde hverken de nødvendige betingelser herfor, og der var heller ikke taget fuldt hensyn til konsekvenserne af en sådan beslutning, både i forhold til Ruslands ageren mod Georgien og Ukraine og i forhold til NATO og dets regler om at komme til undsætning, siger Merkel.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //