Mette Frederiksen siger nej til forbud mod omskæring – vi skal passe på jøderne

JØDESPØRGSMÅLET: Statsministeren er imod et forbud om omskæring af drengebørn på grund af den historiske forfølgelse af jøderne.

Jødisk rituel omskæring. Skærmdump: YouTube.

Det er jødernes historie som folkefærd og forfølgelse i historisk perspektiv, der gør, at statsminister Mette Frederiksen er imod et forbud mod omskæring.

Emnet har været på dagsordenen flere gange tidligere, men der blev pustet liv i den igen, da der hen over sommeren opstod uro i en arbejdsgruppe, der var nedsat for at opdatere en vejledning om omskæring.

Pressen har forsøgt at få kommentarer fra stribevis af politikere, der ikke har villet stille op. Derfor har det været længe ventet, når Mette Frederiksen uddyber sin beslutning i fredagens udgave af Weekendavisen, med jøden Martin Krasnik i spidsen, i en artikel med titlen »Vi står i gæld til jøderne« , der er lagt på nettet allerede torsdag.

»Man kan ikke se det løsrevet fra Danmarks og Europas historie. Europas historie er en historie om jødeforfølgelse. Det har den været igennem mange hundrede år. Antisemitismen kender de fleste danskere fortællingen om.«

»Det kulminerer i 1930erne og 40erne med den systematiske nedslagtning, med folkemordet, med Holocaust. Det er desværre Europas historie,« siger Mette Frederiksen.

Også Venstre er som parti imod et forbud, og dermed er der flertal i Folketinget. Det bliver taget op politisk, fordi der blev bebudet et beslutningsforslag, som fulgte en intention fra et borgerforslag om, at det ikke skal være lovligt at skære i små drengebørn.

Tilbage i 2008 var den daværende socialordfører Mette Frederiksen ellers for et forbud.

»Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det,« lød det i Berlingske.

I dag begrunder hun kovendingen med, at der skal tages et særligt hensyn til jøderne. Men egentlig er hun ikke tilhænger af omskæring.

»Når man ser på dette spørgsmål helt løsrevet fra historien og kun kigger på individet, er jeg heller ikke selv tilhænger af omskæring. Derfor anerkender jeg dilemmaerne. Jeg forstår til fulde, hvorfor mange danskere har det synspunkt, at omskæring af mindreårige ikke bør finde sted,« siger hun til Weekendavisen.

Flere lægefaglige grupper trak sig fra arbejdsgruppen, fordi der var uenighed om behovet for lokalbedøvelse eller fuld bedøvelse.

Mette Frederiksen siger, at den lægefaglige modstand gør indtryk.

Hun nævner konsekvent jøderne, men uddyber på et spørgsmål, at det også gælder muslimer, der omskærer deres børn, selv om hun ikke tager udgangspunkt i dem.

På spørgsmål om hvordan det hænger sammen med, at hun kalder sig børnenes statsminister, svarer hun, at den største belastning for unge jøder ikke er omskæring, men at de ikke kan gå i skole uden at møde bevæbnede vagter og politi.

Det står dog ikke klart, hvorfor det ene udelukker det andet.

Dermed henviser hun til den jødiske skole i København, der er under bevogtning.

Kilde:
Berlingske


 • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.

 • Kort sagt, jøderne kom ud igen…🤷🏻‍♂️

 • Lars Agerbæk med æ says:

  Hvis et forbud ikke kan indføres pga. jødeforfølgelserne i Europas historie. Burde Danmark så netop ikke være en undtagelse, når man tænker på hvad der skete under 2. verdenskrig?

 • Så af hensyn til overtro skal vi tillade børnemishandling?

  Aaaah Mette! Jeg siger fraaa Mette! Fordi faaar Mette, er ikke down Mette.

  Hvad hvis de beslutter sig for at begynde at ofre spædbørn igen, skal vi så også tillade det, bare fordi det står deres ældste tekster at deres usynlige ven i himlen har sagt at det skal de?

 • Er jeg den eneste der ser en klar “My fellow white people” I Krasniks overskrift?


 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //