Mikhail Gorbatjov er død

UDLAND: Sovjetunionens sidste øverste leder og første udøvende præsident, der med sine reformer indvarslede Unionens fald, er nu gået bort i en alder af 91 år efter længere tids sygdom.

Den sidste leder af Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, i sin alderdom. Skærmbillede: YouTube.

Mikhail Gorbatjov, den ottende og sidste leder af Sovjetunionen, er død. Han blev generalsekretær for landets kommunistiske parti (SUKP) den 11. marts 1985 og var Sovjetunionens første udøvende præsident mellem den 15. marts 1990 og den 25. december 1991.

Han blev tildelt den såkaldte Nobels fredspris i 1990. Gorbatjov var nok mest kendt for sine politiske reformer, glasnost (åbenhed) og perestrojka (omstrukturering) i slutningen af ​​80’erne. Førstnævnte omhandlede ytringsfrihed, mens sidstnævnte handlede om »liberaliseringer« af Sovjetunionens økonomi i kapitalistisk retning.

Efter næsten syv år som den øverste leder af Sovjetunionen blev Gorbatjov mod slutningen af ​​1991 tvunget til at overdrage roret til den daværende præsident for den russiske republik, Boris Jeltsin. I løbet af 1990’erne og begyndelsen af ​​2000’erne foretog Gorbatjov som leder af det socialdemokratiske parti en række satsninger på en tilbagevenden til mainstream-politik, som alle mislykkedes. Ifølge Russia Today (RT) døde Mikhail Gorbatjov på et hospital i Moskva efter længere tids sygdom. Han blev 91 år gammel.


  • Kommentarerne er modereret.. For at deltage i diskussionen – læs vore regler her.


  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

// //